De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Personeel tegen afsplitsing stroomnetten

Het personeel van Essent, Delta, Eneco en Nuon is tegen het mogelijk weghalen van de stroomnetten bij de energiebedrijven. Dit schreven de ondernemingsraden van de vier grote elektriciteitsproducenten vrijdag in een brandbrief aan de politiek en vakcentrales. Zij menen dat afsplitsing de Nederlandse energiesector op grote achterstand zet.

Over de splitsing tussen de stroomnetten en de producenten wordt nog gediscussieerd. De vraag is of de hoofdleidingen in bezit van de overheid of van de bedrijven moet komen. Het lijkt erop dat minister Brinkhorst van Economische Zaken de stroomnetten in overheidshanden wil houden. De ondernemingsraden zijn bang dat daardoor de werkgelegenheid sterk onderdruk komt te staan.

In geen enkel ander Europees land zijn de netten afgesplitst. Volgens de ondernemingsraden kan een bedrijf dat zowel stroom produceert, als transporteert en levert aan de klant zich beter ontwikkelen in de Europese markt.

Afgesplitste energiebedrijven zouden kwetsbaar zijn, omdat zij  bijna geen bezittingen hebben en daardoor gemakkelijk overgenomen  kunnen worden door de veel grotere buitenlandse spelers op de Europese markt.

In de uitgelekte plannen van Brinkhorst mag alleen de handelstak van de stroombedrijven door de eigenaren (gemeenten en provincies) worden verkocht. De netten moeten in hun geheel van deze commerciële takken worden afgesplitst en in publieke handen blijven.

bron: nu.nl

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zondag 14 maart 2004
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie