Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Personeel tegen afsplitsing stroomnetten

Het personeel van Essent, Delta, Eneco en Nuon is tegen het mogelijk weghalen van de stroomnetten bij de energiebedrijven. Dit schreven de ondernemingsraden van de vier grote elektriciteitsproducenten vrijdag in een brandbrief aan de politiek en vakcentrales. Zij menen dat afsplitsing de Nederlandse energiesector op grote achterstand zet.

Over de splitsing tussen de stroomnetten en de producenten wordt nog gediscussieerd. De vraag is of de hoofdleidingen in bezit van de overheid of van de bedrijven moet komen. Het lijkt erop dat minister Brinkhorst van Economische Zaken de stroomnetten in overheidshanden wil houden. De ondernemingsraden zijn bang dat daardoor de werkgelegenheid sterk onderdruk komt te staan.

In geen enkel ander Europees land zijn de netten afgesplitst. Volgens de ondernemingsraden kan een bedrijf dat zowel stroom produceert, als transporteert en levert aan de klant zich beter ontwikkelen in de Europese markt.

Afgesplitste energiebedrijven zouden kwetsbaar zijn, omdat zij  bijna geen bezittingen hebben en daardoor gemakkelijk overgenomen  kunnen worden door de veel grotere buitenlandse spelers op de Europese markt.

In de uitgelekte plannen van Brinkhorst mag alleen de handelstak van de stroombedrijven door de eigenaren (gemeenten en provincies) worden verkocht. De netten moeten in hun geheel van deze commerciële takken worden afgesplitst en in publieke handen blijven.

bron: nu.nl

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie