De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Plan Essent: korting op energienota bij afname groene stroom

door Maartje Sebek

essent.svgHuishoudens die duurzame energie afnemen moeten beloond worden door middel van een flinke korting op hun energienota. Dit plan heeft Essent gelanceerd. Hiermee wil de energieleverancier het maken van duurzame keuzes stimuleren en belonen.

plan-essent-schrap-ode.PNGSchrap ODE op groene stroom

Sinds 2013 moeten huishoudens jaarlijks Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) betalen op gas en stroom. Deze kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 betaalde een gemiddeld huishouden bijna 29 euro, dit jaar is dat ruim 256 euro. En als de plannen van Prinsjesdag worden doorgevoerd komt hier per 1 januari nog eens 10% bovenop. Klik hier voor een overzicht van de tarieven ODE 2013-2021.

Essent wil de heffing schrappen bij huishoudens die kiezen voor groene stroom en groen gas. Daarnaast moet het bedrag omlaag voor wie voor een van beide kiest. Volgens Essent is deze verandering nodig om huishoudens en bedrijven te stimuleren om duurzame keuzes te maken. Met dit voorstel hebben huishoudens zelf invloed op een betaalbare energierekening. 

'Verduurzamen moet lonen'

De huidige belasting van de energierekening met de ODE zou het verkeerde signaal afgeven. "Nu houdt de ODE geen rekening met het soort energie dat je verbruikt," aldus Patrick Lammers, CEO Essent. "Of het nu grijs is of groen, je betaalt hoe dan ook een Opslag Duurzame Energie. Dat zet een rem op het draagvlak voor de energietransitie. Ik wil mijn 2,5 miljoen klanten het perspectief geven dat verduurzamen loont."

Meer vraag naar duurzame energie

Essent denkt dat met dit voorstel de vraag naar duurzame energie stijgt. Daardoor zijn investeringen in duurzame energieprojecten sneller terug te verdienen en hebben ze minder subsidies nodig.. Zo onstaat er een win-win situatie: consumenten en bedrijven investeren in de energietransitie en verlagen tegelijkertijd hun energierekening én de subsidiepot. 

Betaalbare energietransitie

Volgens Essent sluit dit voorstel aan bij eerdere pleidooien van de energieleverancier om de energietransitie betaalbaar te houden. De CEO ergert zich al langer aan de stijging van de belastingen op energie. “Het aandeel belastingen in de energierekening wordt steeds groter, vooral de ODE. Hierdoor stijgt vooral de energierekening van huishoudens en het mkb. Met grote risico’s voor het draagvlak voor de energietransitie.” 

Meer weten over energiebelasting op energieverbruik?

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 15 oktober 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje is sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Haar werkzaamheden zijn ontzettend veelzijdig, van het bedenken en uitvoeren van media- en marketingcampagnes tot contact met energieleveranciers over nieuwe energie producten en diensten. Daardoor is Maartje altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de energiemarkt.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar tot € 300 op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie