Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Plan Essent: korting op energienota bij afname groene stroom

door Maartje Sebek Leestijd: 2 minuten

essent.svgHuishoudens die duurzame energie afnemen moeten beloond worden door middel van een flinke korting op hun energienota. Dit plan heeft Essent gelanceerd. Hiermee wil de energieleverancier het maken van duurzame keuzes stimuleren en belonen.

plan-essent-schrap-ode.PNGSchrap ODE op groene stroom

Sinds 2013 moeten huishoudens jaarlijks Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) betalen op gas en stroom. Deze kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 betaalde een gemiddeld huishouden bijna 29 euro, dit jaar is dat ruim 256 euro. En als de plannen van Prinsjesdag worden doorgevoerd komt hier per 1 januari nog eens 10% bovenop. Klik hier voor een overzicht van de tarieven ODE 2013-2021.

Essent wil de heffing schrappen bij huishoudens die kiezen voor groene stroom en groen gas. Daarnaast moet het bedrag omlaag voor wie voor een van beide kiest. Volgens Essent is deze verandering nodig om huishoudens en bedrijven te stimuleren om duurzame keuzes te maken. Met dit voorstel hebben huishoudens zelf invloed op een betaalbare energierekening. 

'Verduurzamen moet lonen'

De huidige belasting van de energierekening met de ODE zou het verkeerde signaal afgeven. "Nu houdt de ODE geen rekening met het soort energie dat je verbruikt," aldus Patrick Lammers, CEO Essent. "Of het nu grijs is of groen, je betaalt hoe dan ook een Opslag Duurzame Energie. Dat zet een rem op het draagvlak voor de energietransitie. Ik wil mijn 2,5 miljoen klanten het perspectief geven dat verduurzamen loont."

Meer vraag naar duurzame energie

Essent denkt dat met dit voorstel de vraag naar duurzame energie stijgt. Daardoor zijn investeringen in duurzame energieprojecten sneller terug te verdienen en hebben ze minder subsidies nodig.. Zo onstaat er een win-win situatie: consumenten en bedrijven investeren in de energietransitie en verlagen tegelijkertijd hun energierekening én de subsidiepot. 

Betaalbare energietransitie

Volgens Essent sluit dit voorstel aan bij eerdere pleidooien van de energieleverancier om de energietransitie betaalbaar te houden. De CEO ergert zich al langer aan de stijging van de belastingen op energie. “Het aandeel belastingen in de energierekening wordt steeds groter, vooral de ODE. Hierdoor stijgt vooral de energierekening van huishoudens en het mkb. Met grote risico’s voor het draagvlak voor de energietransitie.” 

Meer weten over energiebelasting op energieverbruik?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 15 oktober 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie