Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Plan Essent: korting op energienota bij afname groene stroom

door Maartje Sebek

essent.svgHuishoudens die duurzame energie afnemen moeten beloond worden door middel van een flinke korting op hun energienota. Dit plan heeft Essent gelanceerd. Hiermee wil de energieleverancier het maken van duurzame keuzes stimuleren en belonen.

plan-essent-schrap-ode.PNGSchrap ODE op groene stroom

Sinds 2013 moeten huishoudens jaarlijks Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) betalen op gas en stroom. Deze kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. In 2015 betaalde een gemiddeld huishouden bijna 29 euro, dit jaar is dat ruim 256 euro. En als de plannen van Prinsjesdag worden doorgevoerd komt hier per 1 januari nog eens 10% bovenop. Klik hier voor een overzicht van de tarieven ODE 2013-2021.

Essent wil de heffing schrappen bij huishoudens die kiezen voor groene stroom en groen gas. Daarnaast moet het bedrag omlaag voor wie voor een van beide kiest. Volgens Essent is deze verandering nodig om huishoudens en bedrijven te stimuleren om duurzame keuzes te maken. Met dit voorstel hebben huishoudens zelf invloed op een betaalbare energierekening. 

'Verduurzamen moet lonen'

De huidige belasting van de energierekening met de ODE zou het verkeerde signaal afgeven. "Nu houdt de ODE geen rekening met het soort energie dat je verbruikt," aldus Patrick Lammers, CEO Essent. "Of het nu grijs is of groen, je betaalt hoe dan ook een Opslag Duurzame Energie. Dat zet een rem op het draagvlak voor de energietransitie. Ik wil mijn 2,5 miljoen klanten het perspectief geven dat verduurzamen loont."

Meer vraag naar duurzame energie

Essent denkt dat met dit voorstel de vraag naar duurzame energie stijgt. Daardoor zijn investeringen in duurzame energieprojecten sneller terug te verdienen en hebben ze minder subsidies nodig.. Zo onstaat er een win-win situatie: consumenten en bedrijven investeren in de energietransitie en verlagen tegelijkertijd hun energierekening én de subsidiepot. 

Betaalbare energietransitie

Volgens Essent sluit dit voorstel aan bij eerdere pleidooien van de energieleverancier om de energietransitie betaalbaar te houden. De CEO ergert zich al langer aan de stijging van de belastingen op energie. “Het aandeel belastingen in de energierekening wordt steeds groter, vooral de ODE. Hierdoor stijgt vooral de energierekening van huishoudens en het mkb. Met grote risico’s voor het draagvlak voor de energietransitie.” 

Meer weten over energiebelasting op energieverbruik?

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie