De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Prijsstijgingen energie per 1 juli

Leestijd: 2 minuten

In de voorjaarseditie van onze Benergy nieuwsbrief hebben we de voor- en nadelen van een vast contract op een rijtje gezet. Inmiddels nadert 1 juli met rasse schreden, de datum waarop de variabele prijscontracten aangepast worden. Een belangrijk overstapmoment. Is het verstandig om nu een vast contract te nemen? 'Ja', zeggen deskundigen, want zij menen dat de energieprijzen flink zullen stijgen.

Forse prijsstijging
Er wordt uitgegaan van een stijging van tussen de vijf en tien procent.  De betere economische vooruitzichten zouden hiervan de oorzaak zijn. Verwacht wordt dat de vraag naar gas en stroom daardoor zal stijgen. 

Nu overstappen naar vaste prijs contract
De stijging van de prijs heeft als gevolg dat de meeste Nederlandse consumenten zijn of haar energierekening omhoog zal zien gaan. Toch is dit heel makkelijk te voorkomen door vóór 1 juli over te stappen naar een contract met een vaste prijs. Daarbij is het wel zaak om op te letten dat dan ook de gasprijs vaststaat en niet alleen de stroomprijs. Met behulp van onze Energiewijzer kunt u de prijscontracten heel gemakkelijk op 'vast of variabel' sorteren.

Regelmatig switchen lucratief
Verder adviseren we om het contract niet voor een al te lange periode vast te zetten (niet voor 3 jaar).  Het is maar de vraag of de stijging van de energieprijzen  per 1 januari volgend jaar wordt voortgezet. Bovendien is regelmatig switchen zeer lucratief vanwege de hoge actiekortingen die leveranciers nieuwe klanten bieden.

Honderden euro's besparen
Ondanks het feit dat het aantal huishoudens dat overstapte van energieleverancier in drie jaar tijd is verdubbeld, zit ruim 70% van de huishoudens nog steeds op een contract voor onbepaalde tijd met een variabele prijs*. Zij betalen gemiddeld ruim 350 euro meer per jaar dan huishoudens die regelmatig overstappen. 

Ieder jaar opnieuw vergelijken
Ook voor mensen die langer dan een jaar geleden zijn overgestapt, is het verstandig om opnieuw te vergelijken en over te stappen naar een andere aanbieder. Wat bij velen onbekend is: prijsvechters zetten nieuwe klanten vaak over naar een veel duurder regulier tarief als het eerste jaar is afgelopen waarover de actieaanbieding gold. Wees gewaarschuwd! 

Meer info: Vaste of variabele energietarieven

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 14 mei 2010
Geactualiseerd: dinsdag 25 februari 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie