De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Prijzen dalen op vrije energiemarkt


Nog drie dagen en dan is het zover: zeven miljoen consumenten én 500.000 bedrijven mogen hun eigen leverancier van gas en stroom kiezen. De vrijmaking van de 'kleinverbruikersmarkt' is het sluitstuk van de grootste liberalisering sinds de opening van de telefoniemarkt.

Vanaf 1 juli kennen we geen zogeheten 'gebonden' afnemers meer en ook geen gas- en stroomtarieven die door de Staat vastgesteld zijn. Wel blijft de overheid  de tarieven bepalen voor  het transport van gas en stroom (de transportkosten, ook wel netwerkkosten genoemd), maar verder is de prijsvorming vrij.

Op het eerste gezicht lijkt de liberalisering niet veel voordeel op te leveren voor bedrijven en consumenten. Nuon heeft zelfs prijsverhogingen bekendgemaakt voor gas en stroom ten opzichte van de huidige tarieven. Essent houdt zijn stroomprijs gelijk en heeft zijn gasprijs iets verhoogd.

In diverse media is al gemeld dat de liberalisering op een mislukking uitloopt. "Goedkope energie is een illusie' kopte het Dagblad van het Noorden afgelopen zaterdag en 'Switchen kan, maar niet met z'n allen'.  Het Financieele Dagblad van vandaag meldt echter: 'Prijzen dalen op vrije energiemarkt.'

'Het is om tureluurs van te worden als je naar de verschillende partijen en hun voorspellingen luistert', schrijft de Consumentenbond. Inderdaad, en het blijft ook voor marktkenners in zekere zin koffiedikkijken wat er met de prijzen gebeurt!

Feit is, dat voor huishoudens  de mogelijke besparingen vooralsnog beperkt zijn tot gemiddeld zo'n €50 per jaar voor elektriciteit en €10 per jaar voor gas.* Desalniettemin verwacht Gaslicht.com dat er op termijn veel meer gestunt zal worden met tarieven, zoals dat ook in de telecommarkt gebeurd is. Ondanks het feit dat energie een heel ander product is!

Voor bedrijven valt er nu echter al wel meer te halen. Zo zouden 1500 scholen door in mei een collectief stroominkoopcontract af te sluiten, een gezamenlijke besparing van €235.000 (!) per jaar kunnen realiseren (bron: FD). De nieuwe leverancier van de scholen is Cogas, een klein nutsbedrijf uit Oost-Nederland. Dat is geen toeval aldus het dagblad want het zijn vooral de kleine energiebedrijven die, naast de nieuwkomers, bereid zijn om scherpe prijzen neer te zetten. De grote aanbieders zouden er geen belang bij hebben om concurrentie aan te gaan.

Eén van die kleinere energiebedrijven is EnergieStunter, die vorige week z'n stroomtarieven nog heeft verlaagd. De tarieven liggen voor een kwartaal vast en degenen die vrezen voor forse prijsverhogingen nà dat termijn, kunnen dan desgewenst weer van het contract af. Bij deze aanbieder kan het contract namelijk ieder moment opgezegd worden, met inachtneming van één maand.

* Wie advies op maat wil voor zijn/haar besparingen op elektriciteit kan behalen, vult de Stroomwijzer in op Gaslicht.com.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 28 juni 2004
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie