De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Prinsjesdag 2020: energierekening stijgt licht volgend jaar

door Maartje Sebek 2 reacties Leestijd: 2 minuten

In 2021 stijgt de belasting op gas wederom. Ondanks de opnieuw verhoogde vermindering energiebelasting (heffingskorting) valt de energierekening daardoor iets hoger uit voor een gemiddeld huishouden. Dit blijkt uit berekeningen van de onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com, naar aanleiding van de door het kabinet gepresenteerde Prinsjesdag cijfers.

Vermindering energiebelasting opnieuw verhoogd

De enorme ophef rondom de overheidsheffingen op de energierekening in 2019 zorgde er afgelopen jaar voor dat de vermindering energiebelasting flink werd opgeschroefd. Die ging plots met 216 euro omhoog. Een goedmakertje vanuit het kabinet voor de onjuist ingeschatte veranderingen op de energierekening een jaar eerder. Die aanpak lijkt nu een structureel karakter te krijgen. Want opnieuw zorgt een verhoging van de vermindering energiebelasting van 31 euro er volgend jaar voor dat stijgingen op de overheidsheffingen voor een gemiddeld huishouden nauwelijks voelbaar zullen zijn. Die stijging is gemiddeld slechts 7,50 euro op jaarbasis, blijkt uit onze berekeningen. 

vermindering-energiebelastingfinal-1.png

Belastingen op gas verder omhoog

De op Prinsjesdag gepresenteerde plannen laten zien dat per 1 januari 2021 de overheidsheffingen op gas met bijna 3 cent per kuub omhoog gaan. Hierdoor betaalt een huishouden 52,57 cent per m3 gas aan belastingen. Daarentegen is de verlaging van de overheidsheffingen op stroom maar minimaal. Nu betaalt een huishouden nog 15,13 cent per kWh, volgend jaar wordt dat 15,04 cent. Hoewel de stroombelasting wel omlaag gaat, wordt dat grotendeels tenietgedaan door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) op stroom.

energiebelasting-2015-2020-per-kwh-stroom-en-gas.jpg

Hoog gasverbruik = hoge energierekening

Hoewel de energierekening voor een gemiddeld huishouden per saldo niet veel verandert, worden de verschillen tussen een woningbezitter die al kan besparen op gasverbruik en een die dat nog niet lukt alsmaar groter. In 2012 betaalde een gemiddeld huishouden nog 303 euro aan belastingen op gas, in 2021 wordt dat met de huidige plannen maar liefst 787 euro.

Verduurzamen woning geforceerd

De overheid wil met extra belastingen op gas stimuleren dat huishoudens gaan besparen op gasverbruik, bijvoorbeeld door hun huis beter te isoleren. “Voor huishoudens met een oudere woning is het interessant om te investeren in een nieuwe zuinige cv-ketel om daarmee het gasverbruik te verminderen, of door te kiezen voor een hybride oplossing van een cv-ketel in combinatie met een elektrische warmtepomp”, aldus Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 29 september 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (2)

Geplaatst door: Han ()

Dank voor de reactie.
Ik heb nog eens gezocht en vond dat de tarieven voor ODE op 15 december in de Eerste Kamer komen.
Het voorstel is te zien bij: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingplan/belastingwijzigingen-voor-ons-klimaat/energiebelasting-ode.

Geplaatst door: Han ()

Beetje verwarrend vind ik dat hier over overheidsheffingen wordt gesproken terwijl er Energiebelastingtarieven worden gepresenteerd.
Het lijkt erop dat de ODE niet in de prijs per kWh is meegenomen. Dat klopt met de kop van de tabel, maar ik zou er toch graag het complete bedrag voor de overheidsheffingen in willen zien.
Zie ik iets verkeerd?
(In 2020 zou het 0,09770 + 0,02730 x btw 1,21 moeten zijn = 15,125 ct/kWh ?)

Opmerking van de redactie op 08-12-2020
Beste Han,

Bedankt voor uw reactie. In de tabel hebben wij het inderdaad over alleen de energiebelasting op stroom en over de vermindering energiebelasting. De bedragen in de tabellen zijn wel inclusief btw.

Dit jaar is de energiebelasting 0,11,825 en de ODE 0,033 per kWh. Bij elkaar is dat 0,15125 per kWh inslucief btw.
Voor gas is dit 0,40,297 per m3 aan energiebelasting en 0,938 ODE per m3. Bij elkaar is dit 0,49,677 per m3 inclusief btw.

Mochten er nog verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie