Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Prinsjesdag 2020: energierekening stijgt licht volgend jaar

door Maartje Sebek

In 2021 stijgt de belasting op gas wederom. Ondanks de opnieuw verhoogde vermindering energiebelasting (heffingskorting) valt de energierekening daardoor iets hoger uit voor een gemiddeld huishouden. Dit blijkt uit berekeningen van de onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com, naar aanleiding van de door het kabinet gepresenteerde Prinsjesdag cijfers.

Vermindering energiebelasting opnieuw verhoogd

De enorme ophef rondom de overheidsheffingen op de energierekening in 2019 zorgde er afgelopen jaar voor dat de vermindering energiebelasting flink werd opgeschroefd. Die ging plots met 216 euro omhoog. Een goedmakertje vanuit het kabinet voor de onjuist ingeschatte veranderingen op de energierekening een jaar eerder. Die aanpak lijkt nu een structureel karakter te krijgen. Want opnieuw zorgt een verhoging van de vermindering energiebelasting van 31 euro er volgend jaar voor dat stijgingen op de overheidsheffingen voor een gemiddeld huishouden nauwelijks voelbaar zullen zijn. Die stijging is gemiddeld slechts 7,50 euro op jaarbasis, blijkt uit onze berekeningen. 

vermindering-energiebelastingfinal-1.png

Belastingen op gas verder omhoog

De op Prinsjesdag gepresenteerde plannen laten zien dat per 1 januari 2021 de overheidsheffingen op gas met bijna 3 cent per kuub omhoog gaan. Hierdoor betaalt een huishouden 52,57 cent per m3 gas aan belastingen. Daarentegen is de verlaging van de overheidsheffingen op stroom maar minimaal. Nu betaalt een huishouden nog 15,13 cent per kWh, volgend jaar wordt dat 15,04 cent. Hoewel de stroombelasting wel omlaag gaat, wordt dat grotendeels tenietgedaan door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) op stroom.

energiebelasting-2015-2020-per-kwh-stroom-en-gas.jpg

Hoog gasverbruik = hoge energierekening

Hoewel de energierekening voor een gemiddeld huishouden per saldo niet veel verandert, worden de verschillen tussen een woningbezitter die al kan besparen op gasverbruik en een die dat nog niet lukt alsmaar groter. In 2012 betaalde een gemiddeld huishouden nog 303 euro aan belastingen op gas, in 2021 wordt dat met de huidige plannen maar liefst 787 euro.

Verduurzamen woning geforceerd

De overheid wil met extra belastingen op gas stimuleren dat huishoudens gaan besparen op gasverbruik, bijvoorbeeld door hun huis beter te isoleren. “Voor huishoudens met een oudere woning is het interessant om te investeren in een nieuwe zuinige cv-ketel om daarmee het gasverbruik te verminderen, of door te kiezen voor een hybride oplossing van een cv-ketel in combinatie met een elektrische warmtepomp”, aldus Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com.

Deel dit artikel op:

Maartje Sebek

Medewerker Marketing & Communicatie
Maartje Sebek
Ik ben Maartje, sinds 2019 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com. Mijn werk is ontzettend veelzijdig waardoor elke dag anders is. Van het bedenken en uitvoeren van mediacampagnes en social media marketing tot contact met commerciële partners. Een echte uitdaging. De energiewereld is voortdurend in beweging en besparen op uw energierekening is zo eenvoudig, dat ik mijn enthousiasme hierover graag met u wil delen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie