De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Problemen bij klantenwerving melden

1 reactie

De Directie Toezicht Energie (DTe) vraagt energiebedrijven om een einde aan te maken aan misleidende en oneerlijke wervingspraktijken. Tevens nodigt zij consumenten uit melding te maken van misstanden.

Sinds afgelopen zomer krijgt de toezichthouder steeds meer klachten van consumenten over klantenwerving. Daarom heeft DTe de energiebedrijven per brief gevraagd om op korte termijn gezamenlijk een gedragscode op te stellen. Komt men niet voor het einde van dit jaar met een gedragscode,  dan zal DTe zelf aanvullende regels opstellen.

Ook consumentenorganisaties als Tros Radar en Vara's Kassa ontvangen veel klachten over klantenwerving. Zo heeft Kassa afgelopen zaterdag nog aandacht besteed aan de verkoopmethoden van de Nederlandse Energie Maatschappij. Kassa ging met de verborgen camera mee met de verkopers van dit nieuwe energiebedrijf langs de deur en registreerde 'de sluwe trucs en halve waarheden die worden gezegd om klanten te werven.'*

Peter Plug, waarnemend directeur DTe: "Werving van nieuwe klanten door energiebedrijven is essentieel voor een goedwerkende markt. We zijn dan ook zeker niet tegen het gebruik van directe wervingsmethoden als telefonische verkoop of colportage. Maar als consumenten onder druk van oneerlijke of misleidende reclame van leverancier switchen, wordt het vertrouwen in de energiemarkt ernstig verstoord."

De problemen moeten daarom bij de wortel worden aangepakt door de energiebedrijven zelf. In de gedragscode moeten de belangrijkste zaken op het gebied van overstappen naar een andere leverancier worden geregeld: van werving tot medewerking aan switchverzoeken.  Wanneer een bedrijf in overtreding is, zal Dte haar toezicht verscherpen, diepgravend onderzoek doen en 'handhavend optreden'. Voor de energiebedrijven die zich aan de gedragscode houden, zal de code kunnen functioneren als een ‘keurmerk’ voor fatsoenlijke werving.

Consumenten die problemen ondervinden bij klantenwerving of bij de overstap naar een andere energieleverancier kunnen terecht bij de Informatielijn van de Nederlandse Mededingingsautoriteit: telefoon 0800 0231885.

* Uitzending gemist? Klik hier

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 24 oktober 2005

Reacties (1)

Geplaatst door: H.E.Elia ()

Op Dinsdag rond 16.00 uur werd bij mij aan de deur gebeld en een man zei dat hij van Oxxio is en mijn meterstand in mijn elektra kast moet kontroleren.eenmaal open zei de man met een Noord Afrikaanse uiterlijk dat hij vergist had en mij vroeg of ik wil overstappen naar Oxxio en vroeg of ik een hond heb of een van de buren ik antwoorde dat ik tevreden bent met mijn energie leverancier en niet van plan ben om over te stappen maar hij bleef maar aandringen.ik vind dat ze te ver gaan door eerst zich op te geven als meter kast kontroleur ik hoop dat ik van deze mensen verlost kan worden bijvoorbaat dank mijn adres is Bovenover 137 /1025 JL Amsterdam

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie