Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Reclamespotje 'Ik Zeg zon' niet nodeloos kwetsend

door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Het reclamespotje 'Ik Zeg Zon' van de Nederlandse Energie Maatschappij kan kwetsend zijn, maar is niet nodeloos kwetsend. De reclame mag gewoon worden uitgezonden. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie na klachten.

In de televisiereclame wordt een verband gelegd tussen het scheppingsverhaal en zonne-energie. 'Ik zeg: doen,' zegt de zogenaamde schepper aan het eind van het filmpje.

De Reclame Code Commissie kreeg er veel klachten over. Volgens de commissie was het spotje niet bedoeld om gelovigen te beledigen. "Er wordt niets grievends gezegd of gesuggereerd over God of over christenen."

De Bond tegen vloeken diende vier klachten in en vond het filmpje onder meer godslasterlijk, respectloos en kwetsend voor christenen. De commissie kan zich voorstellen dat gelovigen aanstoot nemen aan het filmpje, maar de grenzen van het toelaatbare worden niet overtreden. De Bond is teleurgesteld over de uitspraak en overweegt in beroep gaan.

Het is niet de eerste reclame van NL Energie waar veel om te doen is. Een filmpje waarin Maurice de Hond de energieleverancier aanprijst, mocht niet worden uitgezonden omdat De Hond door veel Nederlanders als autoriteit wordt gezien. 

In 2011 moest NL Energie met reclame stoppen waarin negatief gesproken werd over Essent, Nuon en Eneco. In één van de tv-spotjes werd gezegd dat de overname van Essent door een groot Duits bedrijf uiteindelijk door klanten betaald zou moeten worden. De reclame-commissie noemde dat misleidend en in strijd met de Nederlandse Reclame Code.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 13 augustus 2012

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (2)

Geplaatst door: Maarten ()

Zeer kwetsend en duur. Via andere wegen kan je veel goedkoper en voordeliger zelfde set zonnepanelen bestellen.

Ik zeg zon campagne is een pure misleiding!

Geplaatst door: Aad ()

Terechte uitspraak van de reclame code commissie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie