Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Regels voor bellen naar 0900 nummers aangescherpt

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Per 1 oktober 2008 is nieuwe wetgeving van kracht waardoor het voor de consument duidelijker wordt welke tarieven hij betaalt voor het bellen naar informatienummers. Dat heeft OPTA bekendgemaakt.

Onder betaalde informatienummers vallen niet alleen 0900 (serieuze informatie), 0906 (erotiek), 0909 (amusement) maar ook de 18xy reeks voor nummerinformatie. Voor het bellen naar een informatienummer met een minuuttarief van meer dan 15 cent per minuut geldt dat naast het tarief per minuut, het maximumtarief per gesprek gemeld moet worden. Daarnaast moet het duidelijk zijn hoe hoog de extra kosten zijn voor het gebruik van een mobiele telefoon om naar betaalde informatienummers te bellen.

Maximumtarief per gesprek
Via 0900 nummers bieden veel bedrijven zoals verzekeraars, energie- en  telecombedrijven telefonische service aan de klant. Toezichthouder Opta vindt het niet aanvaardbaar dat een consument, door lang in de wacht te staan, betaalt voor de slechte bereikbaarheid van een bedrijf. De wetgever heeft daarom de regels voor het bellen naar een 0900-nummer aangescherpt: bij een tarief van meer dan 15 eurocent per minuut moet het bedrijf ook een maximumtarief per gesprek melden. De hoogte van dit maximumtarief is niet in de wet vastgelegd.

Voorbeelden:  

  • wie voor advies de klantenservice van Energie:direct belt, zal behalve het minuuttarief (70 cent) ook het maximumtarief per gesprek horen.

Door bij elk gesprek vooraf te melden hoeveel de telefonische service maximaal gaat kosten, wordt het mogelijk voor bedrijven om zich op dit punt te onderscheiden. Als een consument onverwacht langer dan 10 minuten in de wacht wordt gehouden, dan kan dit volgens de nieuwe regels duiden op misbruik. Telecomwaakhond OPTA gaat deze tariefmeldingen controleren.

U kunt klachten over de tariefmelding en onverwachte lange wachttijden via een speciaal formulier aan ConsuWijzer melden. Deze signalen komen direct bij OPTA terecht.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 24 mei 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.