De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Rekening gas en stroom flink hoger

1 reactie Leestijd: 3 minuten

Huishoudens gaan dit jaar fors meer betalen voor gas en stroom. Het verschil kan voor een groot gezin oplopen tot bijna 200 euro per jaar. Dat verwacht gasleverancier GasTerra, de vroegere Gasunie, nu de prijs van een vat olie inmiddels is opgelopen tot 100 dollar. Die prijs zal bovendien niet snel dalen denkt GasTerra, het bedrijf dat het meeste aardgas levert aan de energiebedrijven. Woordvoerder  Ben Warner is hierover te beluisteren op RTV Noord.

Prijskoppeling
De prijsstijging komt vooral door de hoge olieprijs, waar de gasprijs aan gekoppeld is. De prijs van ruwe olie heeft woensdag op de termijnmarkt in New York voor het eerst de stand van 100 dollar (68 euro) per vat van 159 liter bereikt. Omdat de hogere prijs van olie doorwerkt in de prijzen van gas en stroom, gaan consumenten en bedrijven daar in de loop van dit jaar zeker wat van merken. Anders dan de benzineprijzen, die direct reageren, worden de gasprijzen met enkele maanden vertraging aangepast. Dat komt omdat de energiebedrijven langetermijncontracten afsluiten. Volgens GasTerra betaalt een huishouden met een jaarlijks verbruik van zo'n 1500 kubieke meter gas straks 80 tot 100 euro meer. Voor een groot gezin met een groot huis kan de stijging oplopen tot 200 euro.

Verdere stijging olieprijs?
Kenners zijn verdeeld over de vraag of de olieprijs nog verder zal oplopen. Sommigen menen dat een verdere stijging niet is uitgesloten zolang de huidige vraag aanhoudt. Volgens een hoge oliefunctionaris in OPEC-land Libië zou de tijd van goedkope olie simpelweg voorbij zijn. Anderen menen dat de prijs zal dalen zodra de dure olie een rem zet op de economische groei en zo leidt tot minder vraag.

Sparen of besparen
GasTerra raadt huishoudens aan om een verrassend hoge eindafrekening te voorkomen door nu al wat opzij te leggen. Benergy heeft een betere tip: vergelijk de prijzen en voorwaarden die gelden vanaf 1 januari en stap over indien uw contract het toelaat. De concurrentie tussen de energieleveranciers is nog nooit zo groot geweest en de 'aanmeldpremies' nog nooit zo hoog.  Aangezien ook overstapproblemen tot het verleden behoren, bestaat er geen enkele reden om  niet te switchen!

Prijsverschil opgelopen tot 460 euro! 
Voor een gemiddeld huishouden is het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiepakket al opgelopen tot 400 euro op jaarbasis, zo schreven we in december in onze Energie e-zine. Nu de nieuwe tarieven bekend zijn, blijkt het verschil al 460 euro te zijn! Vergeleken worden dan de leveringskosten van alle contractvormen, dus  vast en variabel en zowel eenjarige als meerjarige contracten. Voor het gemak hebben we de TOP TIEN goedkoopste contracten op een rijtje gezet. Wilt u 'peren met peren'  vergelijken ( dus vast/vast en variabel/variabel), dan kunt u op prijsconditie en/of contractsduur filteren m.b.v. de Energiewijzer.
 

Jaarprijs levering

 TOP TIEN
€ 781,02 Energie:direct
€ 804,27 MAIN Energie
€ 808,59 Oxxio
€ 812,98 NLEnergie
€ 813,07 Greenchoice
€ 888,29 NUON
€ 893,21 ENECO Energie
€ 902,12 Caplare Energy
902,13 Caplare Energy
€ 983,31 RWE


 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Reacties (1)

Geplaatst door: De Jager ()

Ik krijg net mijn nieuwe tarieven binnen en mijn ecostroom tarief is sterk verlaagd en gas is gelijk gebleven. Ook mijn vastrecht voor stroom en gas zijn beide met 15 % verlaagd!!
Het gaat om eneco energie ecostroom

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie