Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Schadevergoeding bij stroomstoring

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Regionale netbeheerders hebben vorig jaar ruim 13 miljoen euro betaald aan consumenten en bedrijven die door een langdurige stroom- of gasstoring zijn getroffen. Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wanneer heeft u recht op een schadevergoeding bij stroomstoring?

Vergoeding

ACM houdt onder andere in de gaten of de levering van energie betaalbaar en betrouwbaar blijft. Daar hoort ook het recht op schadevergoeding bij storingen bij. Huishoudens die langer dan vier uur een storing hebben, hebben recht op een vergoeding van 35 euro per huishouden.

Oorzaak

Eén op de vijf storingen in de gastransport- en elektriciteitsnetten heeft een onbekende oorzaak. Met onvoldoende kennis over hun netten kunnen netbeheerders minder goed inschatten waar de grootste risico’s op storingen in de toekomst zitten. De regionale netbeheerders kennen sinds 2008 steeds beter de leeftijd en de materiaalsoort van de leidingen en kabels in hun netten. Dit wordt des te belangrijker door de toenemende invoeding van duurzame energie die erom vraagt dat een netbeheerder de juiste investeringen in zijn netten doet. Daarom legt ACM  in het toezicht veel nadruk op een volledige en juiste registratie van de netcomponenten.

Langste storing door blikseminslag

De langste storing van 2012 was er één van meer dan 24 uur in in het elektriciteitsnet van Stedin in delen van Nieuwegein door blikseminslag. Aan huishoudens werd daar in totaal circa 1,5 miljoen euro betaald.

Langer zonder stroom en gas

In 2012 zaten consumenten en bedrijven gemiddeld 26 minuten zonder elektriciteit door storingen in de elektriciteitsnetten van de regionale netbeheerders. Een jaar eerder was de stroomuitval gemiddeld ongeveer 21 minuten. Ook in de regionale gastransportnetten is de gemiddelde onderbrekingsduur gestegen. Het landelijk gemiddelde ging van circa 72 minuten in 2008 naar 154 minuten in 2012.

Schadevergoeding bij stroomstoring?

Heeft u langer dan 4 uur een stroomstoring gehad, dan heeft u recht op een schadevergoeding van uw netbeheerder. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van uw aansluiting en hoeveel uur u geen stroom heeft gekregen. Bij een aansluiting van maximaal 3x25 ampère en langer dan 4 uur stroomstoring heeft u recht op een vergoeding van 35 euro. Heeft u langer dan 8 uur geen stroom gehad, dan krijgt u een extra vergoeding van 20 euro. De vergoeding neemt toe met 20 euro per 4 uur dat u geen stroom heeft gekregen. Uw netbeheerder betaalt de vergoeding automatisch of het wordt verrekend met uw jaarrekening.

Voor aansluitingen groter dan 3x25 ampère gelden er andere regels. Vraag uw netbeheerder of ga naar de website van ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Hoe krijgt u de vergoeding?

Uw netbeheerder betaalt de vergoeding aan u. Dat gebeurt automatisch of het wordt verrekend met uw jaarrekening. U hoeft dus eigenlijk niets te doen om deze vergoeding te krijgen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2013

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.