De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Scholen als zonne-energiecentrale

Leestijd: 2 minuten

Negentig Zeeuwse basisscholen vormen straks samen de grootse zonne-energiecentrale van Zuidwest-Nederland.

De scholen doen mee aan het duurzame energieproject 'Zon op School'. Daarin staat het leren over en het omgaan met energie, en alles wat daar aan vast zit, centraal. In het kader van dit project krijgt iedere school ook een set van vier zonnepanelen. Samen zijn de scholen goed voor een piekvermogen van bijna 40 kW en een geschatte jaarproductie van bijna 30.000 kilowattuur. Dit betekent dat men er op rekent, dat de zon ca 8% van de tijd schijnt. Dit bespaart per jaar ca € 40,- aan electriciteit per school.

Zon op School bestaat uit twee delen. Het eerste onderdeel is het opwekken van duurzame energie door het plaatsen van vier zonnepanelen op het dak van de school. Het tweede deel bestaat uit een educatief pakket met een reeks lessen en praktische opdrachten voor alle groepen.

Er wordt begonnen met een proef met vijftien scholen die deze maand al voorzien zijn van de zonnepanelen. Tot de grote vakantie gaan de scholen aan de slag met lespakketten en praktische opdrachten, zoals het maken van appelmoes op zonne-energie en het opwarmen van knakworstjes. De overige 75 deelnemende scholen volgen later. De lespaketten starten na de grote vakantie.

Zon op School is een initiatief van het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling met medewerking van verschillende organisaties. Er is o.a. ruimhartig gesubsidieerd vanuit het Milieu Actie Programma, dat vroeger door de Zeeuwse afnemers zelf is betaald. Of er aan de betalers ook toestemming is gevraagd om het geld op deze (dure) wijze te besteden is Gaslicht.com niet bekend. De Vereniging Zeeuwind en gemeenten dragen. De eigen kosten per school bedragen ongeveer 4.000 euro.

Bron: BN/De Stem, 2003-04-24

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 24 mei 2003
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie