De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Slimme meter stapje dichterbij

door Jeanet Woldring

De vervanging van de huidige energiemeters door modernere meters die op afstand uitgelezen kunnen worden, is weer een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft op 9 november unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter.

Een slimme meter maakt het mogelijk dat energieproducenten via internet het energieverbruik van hun klanten in de gaten houden. De Tweede Kamer stemde al op 3 juli 2008 in met het wetsvoorstel dat dit regelt, maar de Eerste Kamer had haar bedenkingen. Zij verzette zich vanwege privacybezwaren tegen de verplichting om zo'n meter te plaatsen. Minister Verhagen kwam aan die bezwaren tegemoet en wijzigde het voorstel.

Begin november zijn twee aangepaste wetsvoorstellen met minister Verhagen besproken. De belangrijkste aanpassingen: keuzevrijheid voor de consument en een betere waarborg van de privacy. De wetsvoorstellen gaan nu door naar de Eerste Kamer.

Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen. Om geen inbreuk te maken op de privacy schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag:

  • maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten
  • bij verhuizen
  • bij overstappen naar een andere leverancier

Energiebesparingsdiensten
Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie