Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slimme meter stapje dichterbij

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De vervanging van de huidige energiemeters door modernere meters die op afstand uitgelezen kunnen worden, is weer een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft op 9 november unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter.

Een slimme meter maakt het mogelijk dat energieproducenten via internet het energieverbruik van hun klanten in de gaten houden. De Tweede Kamer stemde al op 3 juli 2008 in met het wetsvoorstel dat dit regelt, maar de Eerste Kamer had haar bedenkingen. Zij verzette zich vanwege privacybezwaren tegen de verplichting om zo'n meter te plaatsen. Minister Verhagen kwam aan die bezwaren tegemoet en wijzigde het voorstel.

Begin november zijn twee aangepaste wetsvoorstellen met minister Verhagen besproken. De belangrijkste aanpassingen: keuzevrijheid voor de consument en een betere waarborg van de privacy. De wetsvoorstellen gaan nu door naar de Eerste Kamer.

Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen. Om geen inbreuk te maken op de privacy schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag:

  • maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten
  • bij verhuizen
  • bij overstappen naar een andere leverancier

Energiebesparingsdiensten
Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zondag 14 november 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.