Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slimme thermostaat: warm via mobiel

door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 5 minuten

Sommige mensen draaien de thermostaat handmatig hoger of lager om de temperatuur in hun huis te regelen. Anderen bezitten een exemplaar waarbij je  weekprogramma's kunt  instellen. Met slimme thermostaten die je bij enkele energieleveranciers 'gratis' kunt krijgen als je klant wordt, bedien je de verwarming via je smartphone. Makkelijk, maar misschien nog belangrijker: je kunt er energie mee besparen. Wat is voordeliger: zo'n slimme thermostaat los kopen of overstappen op een energieleverancier die ze aanbiedt? Wij zochten het uit.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die van afstand bestuurd kan worden en zich aanpast aan het leefgedrag van de bewoners. Het zorgt er uiteindelijk voor dat er minder energie verspild wordt. Hierdoor kunt u besparen op uw energierekening. Bovendien verhoogt de slimme thermostaat het comfort in huis, want u kunt altijd thuiskomen in een verwarmd huis.

Slimme thermostaat bij energiecontract

Steeds meer energieleveranciers bieden (nieuwe) klanten een slimme thermostaat. De naam van de thermostaat verschilt per leverancier. Om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken moet u een contract hebben met de energieleverancier die de slimme thermostaat levert.

Onze grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco leveren alle drie een slimme thermostaat. De meest gebruikte is de Toon van Eneco die sinds 2012 op de markt is. Essent biedt al geruime tijd de E-thermostaat en sinds kort de Nest. De E-manager is van Nuon, maar wordt binnenkort vervangen door een gratis app. NL Energie biedt sinds dit najaar Anna. Zowel de Nest (Google) als Anna (binnenkort bij Plugwise) zijn ook los te koop.

Toon

Toon is van Eneco en is al sinds 2012 op de markt. Naast slimme thermostaat dient het display ook als portal; verder kunnen er andere apparaten mee aangestuurd worden zoals bijvoorbeeld lampen. Tevens kan deze thermostaat het energieverbruik van de meter aflezen en is het mogelijk het verbruik te vergelijken met anderen. Toon is verkrijgbaar voor € 3,50 per maand, maar daarvoor moet u wel klant zijn bij Eneco. Toon is niet los te koop.

Nest

Nest is van Google en staat bekend als één van de meest revolutionaire slimme thermostaten omdat deze slimme thermostaat zelflerend is. Nest is een van oorsprong Amerikaans product en is daar al langer bekend. In Nederland geeft Essent sinds oktober de Nest met korting of gratis weg bij een driejarig of vijfjarig energiecontract. Nest staat bekend om de geavanceerde technologie. Het heeft een lichtsensor, drie temperatuursensoren en ook een sensor die de luchtvochtigheid meet om het huis op die manier op de juiste temperatuur te krijgen. De Nest is op afstand te bedienen en leert dus op een gegeven moment uw ritme kennen, zodat het huis optimaal op temperatuur is wanneer u dat wilt. De Nest is verkrijgbaar vanaf € 219 en ligt sinds oktober 2014 in de winkel. Bekijk het filmpje over de Nest (Engels).

Anna

Anna is van NL Energie en heeft dit samen met Plugwise ontwikkeld. Ook Anna is een zelflerende slimme thermostaat, maar dan van Nederlandse makelij. Er wordt reclame gemaakt voor het uiterlijk en de functionaliteiten. Bij Anna kunt u schema's instellen en Anna leert van die schema's. Ook houdt ze rekening met het weer. Als u in de buurt bent, slaat de slimme thermostaat aan als u dit wilt. Anna is verkrijgbaar voor € 3,99 per maand, maar daarvoor moet u wel klant zijn bij NL Energie. Zeer binnenkort kun je Anna ook los kopen bij Plugwise voor € 299.

Alternatieven

Er zijn ook slimme thermostaten die niet per se gebonden zijn aan een energieleverancier. Voorbeelden zijn Honeywell, ICY, Nefit, Netatmo en Thermostart; ze verschillen van elkaar, maar alle fabrikanten beweren dat je wel 20 procent kunt besparen op je energiekosten.

Een slimme thermostaat los kopen of bij een energiecontract?

Stel, u wilt de Nest en u bent geen klant van Essent. U krijgt de Nest gratis als u een contract afsluit voor 5 jaar en voor 49 euro als u 3 jaar klant blijft. De installatiekosten bedragen 79 euro. Al die tijd kunt u dus niet overstappen en daardoor loopt u de jaarlijkse overstapbonus mis. Gemiddeld is dat zo'n 150 euro per jaar. In 5 jaar tijd loopt u dus 750 euro mis. Koopt u de Nest los, dan betaalt u 219 euro plus ongeveer 79 euro voor installatiekosten. Na 2x overstappen heeft u de Nest dus al terugverdiend. Ditzelfde geldt voor slimme thermostaat Anna, die binnenkort ook los verkrijgbaar is.

Wat betaal je bij aanschaf i.c.m. energiecontract?

1. Toon     €  0 voor zowel aanschaf als installatie
2. Anna  € 70 installatiekosten
3. Nest  € 79 installatiekosten

Wat betaal je nou écht?

Bij Toon en Anna betaal je elke maand abonnementskosten. Dan staat na vijf jaar de teller op:

1. Nest     € 79 installatiekosten
2. Toon    € 210 euro (€ 3,50 per maand)
3. Anna    € 309,40 (€ 70 voor installatie en € 3,99 per maand

Conclusie

Bij sommige thermostaten zit u vast aan een energiecontract van 2, 3, 4 of 5 jaar. Al die tijd kunt u dus niet overstappen en daardoor loopt u in ieder geval de jaarlijkse overstapbonus mis, zo'n 750 euro voor 5 jaar niet overstappen. Conclusie: los kopen en blijven overstappen via onze Energievergelijker loont!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 11 maart 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: L ()

Wat ik mij afvraag is of zo'n slimme meter wel nut heeft als vloerverwarming je hoofdverwarming is. Wij hebben dit sinds kort en mijn ervaring is dat een constante temperatuur het meest aangenaam is. Ik kan slecht tegen wisselingen van warm/koud. Het comfort gaat bij ons nog altijd boven eventueel zuinig omgaan met...

Opmerking van de redactie op 15-12-2014
Als u de temperatuur liever constant laat lopen dan heeft een slimme thermostaat op dat gebied inderdaad geen grote toevoeging.
Geplaatst door: Paul ()

Kan iemand aangeven wat die slimme thermosstaat echt BESPAART, of moeten we alleen denken in termen van gemak en/of comfort (t.o.v. iemand die een normale klokthermosstaat met programma's gebruikt)?

Opmerking van de redactie op 11-12-2014
Als u zelf al zuinig omgaat met een klokthermostaat met programma’s dan is de besparing die nog te behalen valt waarschijnlijk niet zo heel groot. Comfort en/of inzicht zijn in dat geval dan het voornaamste voordeel. Niet alle slimme thermostaten bieden echter inzicht.
Geplaatst door: Cees ()

Ik heb geen slimme thermostaat, ik wil hem niet en ik kan buitengewoon goed zonder deze op afstand uitleesbare en informatie verzamelende rommel. Hebben mensen nou echt niet door dat al die dingen alleen maar geld kosten en dat ik de enige ben die echt bespaart, door deze zaken niet aan te schaffen? Wat een vesrpilling van energie om je huis "voor te verwarmen"..... Zijn er echt mensen dood gegaan aan het niet vooraf hoger zetten van de temperatuur? Dan houd je toch gewoon nog even je jas aan? Laten we er nou eens samen voor zorgen dat omnze kinderen, onze kleinkinderen, en nog vele generaties lang voldoende brandstoffen hebben om überhaupt het huis warm te krijgen.....

Geplaatst door: Hans van der Aa ()

Middels een slimme-woning oplossing kun je van je woning een slimme woning maken.
D.W.Z. Je kunt verlichting besturen, maar ook je gordijnen, je verwarming, camera's koppelen. Middels sensoren kun allerlei zaken automatiseren, middels configuratie. Maar ook de verwarming regelen, middels de OpenTherm standaard. Geheel onafhankelijk van een energie-leverancier. Met (na aankoop van de module en een Gateway-controller ~€. 225,-) kun je via je app alles regelen en nog veel meer. Er is een ingebouwd klokschema beschikbaar. Het werk via Z-Wave een zeer betrouwbare standaard in Domotíca land. Verder is alles gratis.
Kijk maar eens op iq-domo.nl/blog

Geplaatst door: Jan Crienen ()

Ik zou wel eens willen weten wat de terugverdientijd is als je een klokthermosstaat zou vervangen door een slimme meter. OK : het comfort kan soms minder zijn maar ik vrees dat een slimme meter momenteel alleen rendabel is bij mensen die niet af nauwelijks energiebewust zijn en laat dat nu ook net die groep zijn die een slimme meter waarschijnlijk te duur zullen vinden.......

Opmerking van de redactie op 12-12-2014
De terugverdientijd is afhankelijk van uw woon- en leefsituatie. Als u zelf al zuinig omgaat met een klokthermostaat dan is de besparing die nog te behalen valt waarschijnlijk niet zo heel groot. Wij kunnen hier moeilijk een indicatie van geven.
Geplaatst door: Bert ()

Het bovenstaande verhaal klopt niet als het om "Anna" gaat. Anna kun je krijgen bij NLE(als je daar klant bent) voor de bovengenoemde 3,99 per maand (+installatiekosten) maar dat staat los van of je klant blijft. Je kunt dus na een jaar gewoon overstappen naar bijvoorbeeld Eneco met een welkomstbonus. Je blijft dan wel de 3,99 per maand betalen maar dan hoeft je dus niet 300 euro ineens te betalen voor "Anna".

Opmerking van de redactie op 11-12-2014
Het klopt dat uw Anna los kunt kopen, of door middel van een abonnement bij NLE kunt afnemen. Dit laatste kan op dit moment alleen als u klant bent op dat moment bij NLE. Aan het einde van uw contract bent u dan inderdaad vrij om over te stappen. Wilt u gebruik blijven maken van Anna dan laat u het abonnement van €3,99 doorlopen. U hoeft dan niet alsnog aanschafkosten van €300,- te betalen.
Geplaatst door: Marcel ()

Vergeet de Nefit Easy niet, deze werkt op bijna alle Nefit toestellen, ook eventuele andere ketels. Het voordeel als je een Nefit toestel heb en de Easy die kennen elkaar door en door.
Via een app te bedienen, uiteraard zit er ook een klok programma op.

Opmerking van de redactie op 11-12-2014
In dit bericht hebben we ons gefocust op thermostaten die u bij een energiecontract kunt afnemen. Op deze pagina vergelijken we meer thermostaten: http://www.gaslicht.com/energiebesparing/slimme-thermostaten-vergelijken
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie