De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Slochteren is straks verleden tijd

Leestijd: 2 minuten


De Boston Consulting Group (BCG) heeft in een rapport de toekomst van de Europese stroommarkt voorspeld. Het gasverbruik zal sterk stijgen als gevolg van nieuw te bouwen elektriciteitscentrales. Gasgestookte centrales scoren volgens BCG het best als het gaat om zuinigheid en het tegengaan van het broeikaseffect en moeten daarom meer worden gebouwd dan bijvoorbeeld kolencentrales. Veel landen zullen daarop overgaan omdat zij in het Kyoto-verdrag afspraken hebben gemaakt over het terugdringen van het broeikaseffect.

Europa zal in de toekomst noodgedwongen veel meer gas importeren. In de komende 25 jaar verdubbelt de vraag naar gas, maar neemt de eigen productie af. Daardoor zal de import van gas in de Europese Unie stijgen van nu 40 procent van het totale verbruik naar 80 procent in 2030.

Het gas moet komen uit onder meer Rusland, Algerije en het Nabije Oosten. Het onderzoeksbureau vindt dat echter niet de meest betrouwbare leveranciers. Bovendien is gas uit die landen duurder.

BCG waarschuwt voor 'Californische toestanden' (stroomstoringen en -tekorten). Deze zijn nu nog niet aan de orde, maar de overcapaciteit neemt de komende jaren in rap tempo af.

Houdt Europa vast aan het Kyoto-verdrag, dan moet het nog eens nadenken over kernenergie. BCG denkt dat in 2020 kerncentrales weleens noodzakelijk kunnen zijn om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Bovendien zijn kerncentrales dan een aantrekkelijk alternatief voor gasgestookte centrales, omdat de gasprijzen aanzienlijk zijn gestegen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 3 juni 2003
Geactualiseerd: maandag 14 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie