De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Splitsing energiebedrijven gaat toch door

De grote Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco moeten hun netwerken afstaan en zich alleen richten op stroomopwekking en energieverkoop. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven wil dat de splitsing wordt doorzet. Zij beloofde de Tweede Kamer dinsdag dat ze snel met een besluit zal komen.

De bedrijven moeten worden opgedeeld in een publiek netwerk en een commercieel deel dat energie verkoopt op de markt. De Tweede Kamer was al akkoord, maar de Eerste Kamer hield de wet tegen. Splitsing zou alleen moeten worden doorgezet als daar reden voor was: als Nederlandse energiebedrijven in buitenlandse handen komen of als ze zelf buitenlandse partners zoeken.

In dat geval zou het beheer van het Nederlandse energienetwerk in gevaar kunnen komen. Met de splitsing willen de minister en de Tweede Kamer dat netwerk beschermen.

De aangekondigde overname van een Belgische afvalverwerker door Delta en de voorgenomen fusie van Nuon en Essent vormden directe aanleiding voor de minister om de splitsing toch door te zetten.

De energiebedrijven hebben zich steeds fel verzet tegen de splitsing. De netwerken zijn het meeste waard en die wilden ze niet gedwongen loskoppelen van de commerciële activiteiten, de opwekking en levering van stroom en de levering van gas. De eigenaren van de energiebedrijven, de provincies en gemeenten, zijn van begin af aan verdeeld geweest over de splitsing.

Vanuit Brussel probeert eurocommissaris Kroes energiebedrijven te verplichten tot splitsing. Maar in Duitsland, Frankrijk en Spanje verzet zowel het bedrijfsleven als de politiek zich daartegen. In die landen zijn juist nationale ‘energiekampioenen’ gevormd, die nu overnames doen in het buitenland. In Europa zijn alleen in Groot-Brittannië de energiebedrijven gesplitst.

Dagblad NRC heeft in een nieuwsthema de voor- en nadelen van een splitsing duidelijk op een rijtje gezet. Of de energierekening voor de consument erdoor gaat stijgen of zakken, is moeilijk te voorspellen volgens de krant.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 5 april 2007
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie