Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Sportclubs krijgen fors hogere stroomnota

Een groot aantal sportclubs wordt slachtoffer van de liberalisering van de energiemarkt. De stroomrekening voor deze clubs kan driemaal zo hoog uitvallen als er piekmomenten in het verbruik zijn, bijvoorbeeld als 's avonds de lichtmasten branden.

Dat zegt CDA-Tweede-Kamerlid J. Hessels. De liberalisering pakt volgens Hessels nadelig uit voor clubs die in verhouding weinig stroom verbruiken maar in de avonduren pieken als de lichtmasten naast de trainingsvelden branden. Zij hebben dan veel capaciteit nodig, waarvoor een bovengemiddeld dikke kabel nodig is. Volgens de nieuwe tarieven moeten deze sportclubs fors meer gaan betalen voor dit intensieve gebruik van het netwerk, aldus Hessels.

Aan de hand van een voorbeeld laat het Kamerlid het verschil zien. Zo zou de Tennisclub in Maasniel in het verleden circa €1300 euro per jaar voor  stroom betalen. Zonder dat het verbruik is gestegen, komt daar nu ruim €2700 euro bij voor het gebruik van het netwerk. Bij de liberalisering van de energiemarkt zijn de kosten voor stroom en netwerk losgekoppeld. De kabels zijn voor een bepaald gebied in handen van één maatschappij die vanaf nu een aparte rekening presenteert. In Limburg is dit bijvoorbeeld Essent.

De extra kosten kan de tennisclub in Maasniel niet compenseren door een goedkopere leverancier te nemen. Immers, alleen op leveringskosten kan geconcurreerd worden. Men heeft over de nadelige gevolgen aan de bel getrokken in Den Haag. De toezichthouder op de energiemarkt DTe schrijft in een brief aan de tennisclub dat er niets aan te doen valt omdat de wet wordt toegepast. Ook voorzitter Boersma van Essent zegt in een brief aan Hessels dat hij aan de nieuwe wet is gebonden. Hij stelt voor om de kwestie maatschappelijk ter discussie te stellen.

Limburgse sportverenigingen kunnen vanaf vandaag bij het Huis voor de Sport melden of ze een veel hogere energienota krijgen dan voor 1 juli. De gemeente Maastricht overweegt een collectief energiecontract voor verenigingen af te sluiten, zo meldt het Limburgs Dagblad.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie