De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Staat volledig eigenaar gastransportbedrijf

De Nederlandse staat koopt het gastransportbedrijf van de Gasunie van de oliemaatschappijen Shell en Esso. De staat betaalt 2,78 miljard euro voor het 50-procentsbelang van beide oliemaatschappijen en wordt daarmee enig aandeelhouder.

Het handelsbedrijf van de Gasunie blijft in handen van beide olieconcerns en de staat, zo meldde het Ministerie van Economische Zaken maandag. Waarnemend minister van Economische Zaken Zalm tekende maandagmorgen het akkoord op hoofdlijnen met beide oliemaatschappijen.

De Staat zal vanaf 1 januari 2005 het volledige belang in het transportbedrijf van Gasunie verkrijgen. Verwacht wordt dat medio 2005 e.e.a. met terugwerkende kracht zal worden gerealiseerd. Vanaf dat moment zal het transportbedrijf van Gasunie volledig onafhankelijk opereren van de belangen in productie, handel en levering.

Het transportbedrijf van Gasunie zal dan niet langer deel uitmaken van de samenwerking tussen de Staat, Shell en ExxonMobil. Deze heeft sinds 1963 bestaan op het gebied  van de productie, het transport en de verkoop van Nederlands aardgas (het zogenoemde Gasgebouw). De samenwerking in het Gasgebouw zal verder voorlopig niet wijzigen. 

Voor de 1400 werknemers van de transportpoot en de 120 werknemers van het handelsbedrijf van de Gasunie heeft de overname geen gevolgen. Een verhuizing van het handelsbedrijf uit Groningen is niet aan de orde.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 2 november 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie