Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Staat volledig eigenaar gastransportbedrijf

De Nederlandse staat koopt het gastransportbedrijf van de Gasunie van de oliemaatschappijen Shell en Esso. De staat betaalt 2,78 miljard euro voor het 50-procentsbelang van beide oliemaatschappijen en wordt daarmee enig aandeelhouder.

Het handelsbedrijf van de Gasunie blijft in handen van beide olieconcerns en de staat, zo meldde het Ministerie van Economische Zaken maandag. Waarnemend minister van Economische Zaken Zalm tekende maandagmorgen het akkoord op hoofdlijnen met beide oliemaatschappijen.

De Staat zal vanaf 1 januari 2005 het volledige belang in het transportbedrijf van Gasunie verkrijgen. Verwacht wordt dat medio 2005 e.e.a. met terugwerkende kracht zal worden gerealiseerd. Vanaf dat moment zal het transportbedrijf van Gasunie volledig onafhankelijk opereren van de belangen in productie, handel en levering.

Het transportbedrijf van Gasunie zal dan niet langer deel uitmaken van de samenwerking tussen de Staat, Shell en ExxonMobil. Deze heeft sinds 1963 bestaan op het gebied  van de productie, het transport en de verkoop van Nederlands aardgas (het zogenoemde Gasgebouw). De samenwerking in het Gasgebouw zal verder voorlopig niet wijzigen. 

Voor de 1400 werknemers van de transportpoot en de 120 werknemers van het handelsbedrijf van de Gasunie heeft de overname geen gevolgen. Een verhuizing van het handelsbedrijf uit Groningen is niet aan de orde.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie