Genomineerd voor 2024!
Stem op Gaslicht.com
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stap nu over en bespaar tot 500 euro!

door Els Werkman 11 reacties Leestijd: 3 minuten

Consumenten betalen veel te veel aan energiekosten. Als u overstapt naar een andere leverancier kunt u honderden euro's besparen. Uit een rapport van de Nederlandse Mededingingsautoriteit blijkt dat overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot wel bijna 500 euro. Dat overstappen moet dan wel gebeuren via een betrouwbare prijsvergelijker. Maar waar moet u op letten als u overstapt? 

Tip 1: Jaarlijks overstappen via prijsvergelijker loont het meest
Bijna alle consumenten kunnen door over te stappen besparen op hun energierekening. Bent u nog nooit overgestapt, dan is de besparing het grootst. Uit een rapport van de NMa blijkt dat het overstappen naar een 1-jarig contract het meeste kan opleveren, tot wel bijna 500 euro. Jaarlijks overstappen via prijsvergelijker Gaslicht.com of Energiewereld.nl loont het meest.

Tip 2: Let op de tijd van het jaar
Het is slim om bewust te zijn van de relatie tussen het overstapmoment, uw eindafrekening en de looptijd van uw oude contract. Wat u per maand betaalt is afgestemd op uw jaarverbruik. In de zomer betaalt u in verhouding te veel en in de winter te weinig.

Als uw oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september loopt en u stapt over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Andersom geldt hetzelfde. Stapt u over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u nog geld terug krijgt van uw oude energieleverancier.

Nu de wintermaanden voor de deur staan, loont het sowieso om zo snel mogelijk over te stappen. U verbruikt in de winter altijd meer gas en elektriciteit, als u voor die tijd overstapt, kunt u dus flink besparen.

Tip 3: Voorkom opzegvergoeding
Bij een contract voor onbepaalde tijd, dus zonder einddatum, kunt u te allen tijde kosteloos overstappen. Hebt u een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar, waarvan de looptijd nog niet is verstreken? Overstappen kan, maar het energiebedrijf mag u om een vergoeding vragen. Kijk het na in de voorwaarden bij het contract. Let ook goed op wanneer de eventuele korting wordt uitgekeerd.

In bepaalde gevallen kan het gunstiger uitpakken om de opzegvergoeding voor lief te nemen, omdat het voordeel van een nieuw contract veelal groter is. Overigens betalen sommige energieleveranciers (een deel van) deze boete als u bij hen een nieuw contract sluit.

Tip 4: Vast of variabel
Vast betekent dat u voor een vaste duur of vaste prijs een contract afsluit. Dat kan voordelig zijn omdat er vaak hoge actiekortingen worden gegeven. Let wel goed op de actievoorwaarden. Wat gebeurt er als het contract verloopt, krijgt u dan een ander tarief? Stap dus tijdig over als de nieuwe prijs of aanbieding niet voordelig is. Bij variabele tarieven mag het energiebedrijf tussentijds de prijs aanpassen. De prijs kan dus hoger of lager uitvallen. Energiebedrijven wijzigen hun prijzen vaak op 1 januari en 1 juli.

Het 'toeval' wil dat de TOP 5 goedkoopste energiepakketten allemaal vaste prijs contracten zijn. Dat is heel gunstig want daarbij bent u een jaar lang verzekerd van een laag tarief en een hoge korting.

Tip 5: Overstappen geen gedoe via Gaslicht.com
Om het beste aanbod te vinden, kunt u gebruik maken van Gaslicht.com. Volgens ConsuWijzer kunt u het beste in het weekend de vergelijkingssites bekijken, dan zijn de aanbiedingen het scherpst.

Gaslicht.com is al sinds 2003 actief op de energiemarkt en biedt u de mogelijkheid om onafhankelijk alle energietarieven te vergelijken. Door de jarenlange ervaring weet Gaslicht.com als geen ander hoe belangrijk een goede service is bij het switchen van energieleverancier. Om die reden heeft Gaslicht.com een eigen, gratis overstapservice ontwikkeld. Overstappen via Gaslicht.com is daarom betrouwbaar, eenvoudig en zeker geen gedoe!

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 augustus 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (11)

Geplaatst door: grm van acker ()

per welke datum kan ik overstappen naar een ander energie bedrijf.

Opmerking van de redactie op 05-12-2012
U bent vrij om ieder gewenst moment over te stappen. Echter als u voortijdig uw contract verbreekt, zal u een boete dienen te betalen (en loopt u een eventueel welkomstcadeau van uw huidige leverancier mis). Sommige energieleveranciers vergoeden de boete (dit kunt u terug vinden in de voorwaarden). Wij raden u aan om 60 dagen voordat uw contract afloopt over te stappen. Als u nog nooit bent overgestapt, kunt u op ieder gewenst moment boetevrij switchen.
Geplaatst door: lenie ()

op jullie pagina staat bij energie direct dat je een welkomstpremie van 335 euro maar als je aanmeldt bij enrgie direct staat er dat je een welkomstpremie krijgt van 100 euro. Wat is nu waar? welke welkomstpremie krijg je bij energie direct.

Opmerking van de redactie op 19-11-2012
Bij Energiedirect geldt op dit moment een premie van 100 euro. Deze premie is op 12 november door Energiedirect verlaagd.
Geplaatst door: M de Vreede ()

Ik ben eerst 1 jaar klant geweest bij EnergieDirect en nu bijna 1 jaar bij Essent. Als ik eind dit jaar terug overstap naar EnergieDirect, val ik dan onder de noemer `nieuwe klant` en heb ik recht op de welkomstpremie. Of hanteren zij een periode van 3 jaar, waarbinnen je geen welkomstpremie omdat je zogezegd geen nieuwe klant bent. Zoiets heb ik namelijk ergens gehoord...

Geplaatst door: Tom van Rijn ()

Aanbieding met tot 300 euro tegoed?

In de voorwaarden wordt een elektrische meterkast met 3x25A/enkel

Wat wordt hier bedoeld. Want bijna niemand heeft krachtstroom in zijn meterkast?

Dan sluit je een contract, voldoet niet aan de voorwaarde

en kunt fluiten naar de premie?

Graag antwoord.

Opmerking van de redactie op 14-10-2012
De meeste huishoudens komen in aanmerking voor de premie omdat de gemiddelde woning een aansluiting van 1x 25A of 3x 25A heeft. Lees meer: http://www.gaslicht.com/energie-informatie/aansluiting-stroom-gas.aspx
Geplaatst door: M. Schouten ()

Ben vorig jaar overgestapt naar Eon, als ik dit jaar wil overstappen zit ik dan aan een opzegtermijn vast?Groene Stroom en Gas Vast 1 Jaar

Einde contract: 26 december 2012Per wanneer kan ik via jullie site het beste overstappen naar een ander (indien voordelig)?

Opmerking van de redactie op 12-10-2012
Over het algemeen houden leveranciers vaak een opzegtermijn van 30 dagen aan. Wij raden u aan om uiterlijk 7/8 weken van te voren de overstap te maken. Zo voorkomt u dat u tijdelijk op een variabel tarief wordt gezet. Leveranciers hanteren daarnaast een switchtermijn, dat termijn is bepalend of u nu al over kunt stappen. Dit termijn kan verschillen van 60 dagen tot 6 maanden. Mocht u onze hulp willen om te bepalen of u al over kunt stappen kunt u ons bereiken via 0342-411350.
Geplaatst door: Wim Stolte ()

Ik heb nu nog een 3 jarig kontrakt bij Essent wat in januari 2013 afloopt. Ik heb september j.l. zonnepanelen laten plaatsen, welke een produktie opleveren gelijk aan mijn verbruik volgens de berekening van de installateur. Mijn verbruik was het afgelopen jaar 3500 kwh. Tot 5000 kwh eigen produktie, wordt de zelfde prijs vergoedt als welke ik moet betalen voor levering door Essent. Dus volgens mij maakt voor elektra niets uit wie mijn leverancier is. Is er op gas levering nog voordeel te behalen? Gaarne Uw advies!

vr.gr

Wim Stolte

Opmerking van de redactie op 12-10-2012
U kunt het beste bij uw huidige leverancier nagaan welk tarief zij u gaan bieden na januari 2013. Dat kunt u vervolgens vergelijken met de tarieven van actiepakketten op Gaslicht.com.
Geplaatst door: Ria ()

Ik ben bij Essent en vorig jaar liep mijn contract bijna af,ik heb gebeld en gezegd dat ik er aan dacht om over te stappen en of ze mij een aanbieding konden doen.
Ik kreeg een leuke aanbieding nl.3,57 korting per kwh,dus gewoon brutaal zijn en bellen naar je leverancier[quote] leo
2-10-2012 11:15:26 Quote
mijn contract bij energie direct loopt ook af in januari en ik heb gechekt en ik kom weer bij energie direct uit alleen ik krijg dan geen welkomspremie meer dus ben volgend jaar wel meer kwijt als dat ik opverstap naar een ander

Toevoeging van redactie: U kunt inderdaad helaas geen gebruik maken van het actiepakket van Energiedirect als u reeds klant bent van Energiedirect. U kunt via de energiewijzer (aan de hand van uw postcode en jaarverbruik) nagaan of er eventueel een andere aantrekkelijke actie voor u bij zit bij een andere leverancier. [/quote]

Geplaatst door: G.F. ()

Ik ben door mijn leverancier(energiedirect) benaderd om het contract van 5jaar aan te gaan, is dit verstandig? Of is het beter om iedere jaar te hoppen?

Opmerking van de redactie op 09-10-2012
Dat is afhankelijk van het aanbod en uiteraard ook van wat u zelf prettig vindt. U kunt het beste het tarief vergelijken met tarieven van pakketten die via Gaslicht.com aangeboden worden. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0342-411350, dan kijken wij even met u mee.
Geplaatst door: Peter Jansen ()

Ik beb bij Enerie direcht ik ben er tevereden mee al leen mijn huur woning in Venray is zeer slecht geisoleerd en mijn CV ketel is 15 Jaar oud Maar moet 20 Jaar zijn ik ben meer bezicht om NU te zoeken naar een andere huurwoning
als een nieuwe leveransier bv. bij essent heb ik wel eens €
500 moeten bijbetalen dit jaar was het 400 - euro vandaar ik dit jaar 2x ben overgestapt 1 naar deNEDERLDSE ENRGIE a €196,- per jaar deze ENGRGIE DIRECHT is € 162,- thoch ga ik het verhogen vanwege mijn Huurwoning

Geplaatst door: leo ()

mijn contract bij energie direct loopt ook af in januari en ik heb gechekt en ik kom weer bij energie direct uit alleen ik krijg dan geen welkomspremie meer dus ben volgend jaar wel meer kwijt als dat ik opverstap naar een ander

Opmerking van de redactie op 02-10-2012
U kunt inderdaad helaas geen gebruik maken van het actiepakket van Energiedirect als u reeds klant bent van Energiedirect. U kunt via de energiewijzer (aan de hand van uw postcode en jaarverbruik) nagaan of er eventueel een andere aantrekkelijke actie voor u bij zit bij een andere leverancier.
Geplaatst door: P. den Hertog ()

Mijn één-jarig contract met Energie-direct loopt af op 13 januari 2013. Wanneer moet ik mij bezig gaan houden met eventueel overstappen?

Opmerking van de redactie op 02-10-2012
Iedere leverancier houdt een ander switchtermijn aan. Dit kan verschillen van 60 dagen tot 6 maanden! Afhankelijk van dat termijn kunt u bepalen of u reeds kunt overstappen of beter nog even kunt wachten. Mocht u daar hulp bij willen kunt u ons bereiken via 0342-411350.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie