De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stijgende energieprijzen voor consumenten

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen tijd schoten de stroomprijzen de lucht in. De problemen in het Midden-Oosten, de in Duitsland gesloten kerncentrales en de ramp in Japan zorgen voor deze onrust. De gevolgen voor u als consument zetten we daarom kort op een rij.

Allereerst zorgt het Midden-Oosten voor onrust in de energiemarkt. Zolang er weinig olie uit het Midden-Oosten kan worden gekocht, zullen de prijzen hoger blijven. Daarnaast zorgt de ramp in Japan voor forse problemen. Niet alleen zijn kerncentrales uitgevallen, ook een aantal kolencentrales hebben moeite voldoende energie op te wekken: veel steenkool is door het zeewater aangetast. 

Als laatste besloot bondskanselier Angela Merkel zeven kerncentrales te sluiten in Duitsland voor minimaal drie maanden. Deze centrales zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de kernenergie in Duitsland. Al deze ontwikkelingen samen zorgen voor onrust in de markt, waardoor de stroomprijzen flink oplopen.

Gevolgen voor consumenten
Hoeveel effect de huidige prijsstijgingen hebben voor consumenten is lastig te zeggen. Wanneer de onrust in het Midden-Oosten afneemt en er voldoende olie verkocht wordt, kunnen de prijzen weer zakken. Dezelfde onduidelijkheid is er over de kerncentrales in Duitsland. Wanneer deze halverwege juni weer opengaan omdat ze veilig zijn bevonden, zullen de prijzen naar alle waarschijnlijkheid tot rust komen. Mochten ze echter gesloten blijven, dan kunnen de prijzen blijven oplopen.

Invloed op de energienota
Marktkenners denken dat de nu fors oplopende inkoopprijzen wel invloed gaan hebben op de consumentenprijzen. De mensen die nu een vaste prijs contract hebben zullen hier gedurende hun contractsperiode geen last van hebben. De verwachting is wel dat per 1 juli de variabele prijzen de stijgende lijn zullen volgen. Maar hoe sterk? Hiervan houden we u op de hoogte. 

Het huidige aanbod van vaste prijscontracten vertoont nog geen prijsstijgingen. Mocht u zich oriënteren op een nieuw contract, dan is dit iets om rekening mee te houden.Recente ontwikkeling groothandelsprijzen stroom

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 9 juni 2017

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie