Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroom afrekenen via prepaidkaart

Leestijd: 2 minuten

Essent geeft zijn klanten volgend jaar de mogelijkheid om energie af te nemen met een prepaidkaart, net zoals die bij telefoons gebruikt wordt. Dat bericht de Telegraaf vandaag.

Met de prepaidkaart, voorzien van een vast bedrag, kan de consument bewust omgaan met zijn energieverbruik, denkt Essent. De prepaidkaart kan bovendien voorkomen dat iemand met financiële problemen afgesloten wordt van water, gas of elektriciteit.

Volgens een woordvoerster van Essent zijn er positieve ervaringen opgedaan met de meter waar een kaart in kan. Eerst werden de prepaidmeters uitgeprobeerd bij eigen personeelsleden, later volgde een pilot met 250 'gewone' huishoudens. Bij een proef in Twente en de Achterhoek konden klanten dit voorjaar een kwartaal lang gebruikmaken van een prepaidmeter om zo grip te krijgen op hun energierekening. 

Bij een gewone meter kan gemakkelijk betalingsachterstand ontstaan omdat de nota pas achteraf komt. Afsluiting is dan bijna onvermijdelijk door de splitsing tussen leverancier en netwerkbeheerder. Met de prepaidmeter loop je geen risisco dat je de leveringsovereenkomst verliest en dus kun je ook niet worden afgesloten.

Het mes snijdt dus aan twee kanten: het prepaidsysteem voorkomt afsluiting en maakt mensen energiebewust. Het helpt bij het leren omgaan met geld en sluit aan bij de budgetrekening die Essent voor veel klanten afsluit. Daarop kun je niet rood staan, op is op. Zo werkte het ook bij de muntmeter van vroeger. Nu gebeurt het digitaal, langs de moderne weg.

Concurrent Eneco heeft twee jaar geleden al soortgelijke ervaringen opgedaan in Rotterdam en wil de prepaidkaart, ofwel budgetkaart, ook gaan aanbieden.

Nuon vindt de budgetkaart, die bij een leverancier gekocht kan worden, een interessante optie, maar wil nog even wachten met de presentatie van de prepaidkaart. Het kan misschien een functie zijn op de nieuwe 'slimme meter'* , zo stelt het bedrijf.

* Een slimme meter is een elektriciteits- of gasmeter die op afstand uitleesbaar en aanstuurbaar is en waaraan software kan worden toegevoegd die bepaalde toepassingen als afschakelen en dimmen mogelijk maakt. 
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 31 mei 2022

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.