Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroom en gas kunnen veel goedkoper

10 reacties Leestijd: 2 minuten

Eneco, Nuon en Essent verhogen hun tarieven per 1 juli met respectievelijk zo'n 9, 10 en 11 euro per maand. De consument kan die prijsstijgingen natuurlijk lijdzaam accepteren. Maar de halfjaarlijkse tariefaanpassingen kunnen ook een goed moment zijn om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

De prijsverschillen tussen de aanbieders van stroom en gas zijn groter dan ooit. Van de consumenten stapte 80 procent (5,5 miljoen energieaansluitingen) nog nooit over op een goedkoper energiecontract. Klanten zien door de bomen het bos niet meer, concludeerde mededingingsautoriteit NMa vorig jaar op basis van consumentenonderzoek.

Inmiddels melden de energieleveranciers op last van de NMa veelal wel netjes de all-in-tarieven, inclusief btw, energiebelasting en regiotoeslag voor gas. Daardoor is het voor consumenten makkelijker geworden verschillende energiepakketten te vergelijken. De NMa zelf heeft een Informatiepakket Energie (te raadplegen op Consuwijzer.nl) geïntroduceerd met praktische tips voor de consument.

Huishoudens laten in totaal zo'n 1,5 miljard euro aan besparingen liggen, heeft vergelijkingssite Gaslicht.com onlangs becijferd. Het prijsverschil van variabele energiecontracten (tarief volgt marktontwikkelingen) ten opzichte van de standaardtarieven van Eneco, Essent en Nuon kan door de huidige actiekortingen oplopen tot zo'n 350 euro per jaar. Bij vaste prijscontracten (vaste prijs, dus zekerheid) met een looptijd van een jaar kan het voordeel zelfs oplopen tot 420 euro. "Mensen die nooit zijn overgestapt, hebben een variabel contract voor onbepaalde tijd en gaan dus per 1 juli meer betalen", zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. "Voor hen is het nu heel makkelijk om over te stappen."

De site van Ben Woldring geeft een overzicht van de top-vijf van de goedkoopste aanbieders. Die is gebaseerd op een eenjarig contract en het jaarlijks energieverbruik van een gemiddeld huishouden (3500 kWh stroom en 1850 kubieke meter gas). Via de stroom- en gaswijzer kan de consument bovendien simpel een advies op maat opvragen.

De energiebedrijven voeren sinds enige tijd een ware telefoonterreur om aarzelende consumenten binnen te slepen met lokkertjes als hoge actiebonussen en combinatiekortingen. Woldring: "Het duizelt de consument al snel van de getallen en kortingspercentages. Mensen kunnen beter zelf rustig op internet uitzoeken wat het voordeligst is, zonder een hijgende verkoper aan de lijn."

Bron: BN DeStem 26-06-08

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 27 juni 2008

Reacties (10)

Geplaatst door: Bas ()

Lees ik net in de krant dat het gas 10% in prijs omhoog gaat terwijl de olie is gehalveerd de laatste maanden. Ja, dat kan toch niet. De energierekening zou juist enkele tientjes omlaag kunnen.

Geplaatst door: Linda ()

Let bij switchen vooral op het vastrecht bij de zogenaamde goedkopere aanbieders ligt dit zo`n €5.00 tot €9.00 duurder per maand als bij de bekendere leveranciers, zo lijkt het of je idd heel goedkoop uit bent per kWh of m3 maar als je het uitrekend ben je toch nog goedkoper uit bij de bekendere leveranciers!

Geplaatst door: Jan Klomp ()

Nou ik wacht na vele malen bellen naar OXXiO nog steeds op mijn gasafrekening. En vind het ook zo raar dat OXXIO Electra en gas appart afschrijven. Ik ben nu klant bij Greenchoice en dat bevalt me voor 100% goed.

Geplaatst door: John ()

als ik overstap naar een andere leverancier, zorgt deze er dan ook voor dat het contract met mijn oude leverancier wordt opgezegd?

Opmerking van de redactie op 13-08-2008
ja
Geplaatst door: Piet ()

Dit begrijp ik niet, de transportkosten zijn toch bij elke aanbieder hetzelfde?Quote van deze site:Aanbieders mogen alleen concurreren op leveringskosten. Energiekosten bestaan behalve uit leveringskosten, ook uit transportkosten, meterhuur en belastingen.

Transportkosten (netwerkkosten) en energiebelastingen worden bepaald door de overheid.

Op die kosten kunt u dus niet besparen en worden daarom ook niet meegenomen in de vergelijking.

Opmerking van de redactie op 13-08-2008
Nee, het ligt eraan in welke regio u woont.
Geplaatst door: Ray ()

Inderdaad , de transportkosten en heffingen draaien eigenlijk het voordeel de nek om.
Als het men het om de ene maier niet kan krijgen, vinden ze wel een andere wettelijke manier. Is hier niets tegen te doen?

Geplaatst door: Harry ()

oxxcio is inderdaad goedkoper, totdat essent met een rekening voor transportkosten kwam. Deze viel zo hoog uit dat er uiteindelijk geen prijsverschil meer was

Geplaatst door: Paul Hakens ()

Oxxio is by-far de goedkoopste aanbieder. Maar of hun service daar tegenoverstaat ben ik nog niet zeker van. Ik heb het zelf ook en heb nog nooit moeten bellen omdat er iets fout was gegaan, dus heb ik hun service niet kunnen uitproberen. Toch denk ik dat Oxxio het meest geschikt is als je op zoek bent naar een goedkopere leverancier die dan ook nog betrouwbaar is ook.

Geplaatst door: Mazid ()

Wat is op dit moment de goedkoopste leverancier.!

Geplaatst door: garcia ()

ik wil een provider hebben dat goedkoopste zijn

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.