Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroom uit afvalhout

Leestijd: 1 minuut

In Goor is door het energiebedrijf Cogas een bijzondere wkk-centrale (wkk staat voor warmte-kracht-koppeling) gepland, die werkt op biomassa. Cogas Energie overweegt om ook elders in Twente soortgelijke centrales te bouwen. De centrale produceert zowel nuttig te gebruiken elektriciteit als warmte met een hoog rendement.

De biocentrale in Goor bespaart straks jaarlijks drie miljoen kubieke meter aardgas. Dat betekent een CO2-reductie van vijf miljoen kilogram. De bouwkosten van de centrale bedragen 5,5 miljoen euro, waarbij het ministerie van Economische Zaken een subsidie van 900.000 euro verleent. De investering verdient zich in vijf à zes jaar terug.

De centrale verstookt straks 17.000 ton snippers van afvalhout per jaar. De generator, met een vermogen van anderhalve megaWatt, zal twaalf miljoen kiloWatt-uur aan duurzame stroom leveren. De elektriciteit wordt toegevoegd aan het net. De geproduceerde warmte is bestemd voor een woonwijk en een industrieterrein.

De vergunningen voor de centrale zijn aangevraagd. De bouw is gepland voor 2004.

Bron: Apeldoornse Courant, 2003-05-14

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 15 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.