De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stroometiketten vergelijken

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De lage gasprijzen tonen zich terug in de stroometiketten over 2009. Bij de vier traditionele leveranciers Delta, Eneco, Essent en Nuon is het aandeel aardgas in de brandstofmix vorig jaar het meeste toegenomen. Het aandeel van duurzaam opgewekte elektriciteit in de verkochte stroom is beperkt gestegen. Bij grote leverancier Oxxio wijkt het beeld af: daar is sprake van een kleine daling van het aandeel aardgas en is het aandeel duurzaam relatief het meest gegroeid.

Energieleveranciers moeten jaarlijks per april hun stroometiket publiceren. Daarin staat uit welke bronnen de door hun geleverde stroom afkomstig is. Het gaat dus om de elektriciteit die zelf is geproduceerd en geleverd, maar ook om elders ingekochte stroom die is geleverd. Bij onderstaande vergelijking (zie tabel) van de brandstofmix van 2009 is uitgegaan van stroom die geleverd is aan alle klanten, zowel groot- en kleinzakelijk als aan huishoudens. Ten opzichte van de gegevens van 2008 valt op dat de grootste verschuiving zich bij alle vier de traditionele leveranciers heeft voorgedaan bij de categorie aardgas. Het aandeel aardgas in de brandstofmix is in 2009 toegenomen variërend van 3 procentpunt (Delta) tot 6 procentpunt (Eneco).


Logische verklaring voor het stijgende aandeel van gas is dat de aardgasprijzen flink zijn gezakt. Voor stroomproducenten werd het dus aantrekkelijk om hun gascentrales op volle toeren te laten draaien, waarmee het aandeel van met gas geproduceerde elektriciteit klom. Alleen bij Oxxio was er sprake van een kleine daling met één procentpunt. Bij het bedrijf, dat 100% groene stroom levert aan consumenten en het MKB, is vooral het aandeel duurzaam uitgebreid. Dat steeg met 3 procentpunt ten opzichte van 2008.


Het aandeel geleverde elektriciteit van duurzame herkomst nam ook bij drie van vier traditionele bedrijven toe vorig jaar, maar beperkt vergeleken met Oxxio én beperkt vergeleken met een jaar eerder. Was er in 2008 nog sprake van bijvoorbeeld een flinke sprong bij Eneco (van ruim 8% naar bijna 17% duurzame herkomst), dit jaar is het aandeel groene geleverde stroom slechts 1 tot 2 procentpunten gestegen. Alleen bij Nuon was sprake van een daling, van vergelijkbare beperkte omvang.


Bij alle vijf de leveranciers nam het aandeel kolen af ten gunste van aardgas en duurzaam. Bij Essent en Nuon ging het om een verschil van 1 procentpunt, bij Oxxio een ruime procentpunt. Bij Eneco en Delta was het verschil wat aanzienlijker met respectievelijk een daling in het steenkoolaandeel van 4 en 3 procentpunt. Het aandeel nucleair daalde eveneens, met 2 procentpunt bij Essent, Nuon en Eneco en met 1 procentpunt bij Delta.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 4 mei 2010
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie