De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroomnota omlaag, energiebelasting omhoog

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

De energierekening valt de eerste zes maanden van 2010 weer lager uit. Met name de stroomprijs gaat flink omlaag. Helaas gaat de energiebelasting relatief veel omhoog. Dat staat vandaag op de website van de Telegraaf.

Na Nuon en Essent blijkt ook Eneco de stroomtarieven omlaag te brengen. Nuon verlaagt haar gecombineerde tarief voor gas en elektriciteit voor de gemiddelde verbruiker met 20%, Essent met 3% en Eneco met 8%. De energiebelasting gaat met 2,7% per kWh stroom en 3,1 % per m3 omhoog.

Ben Woldring van Gaslicht.com: „De tarieven gaan met een paar tientjes omlaag. Leuk, maar veel is het niet. De rekening van een gemiddeld huishouden gaat per 1 januari 2010 over Nederland gemiddeld met € 48 omlaag. Maar doordat tegelijkertijd de energiebelasting voor hen met € 23 wordt verhoogd, blijft de daling beperkt tot € 25.”

Volgens Arjin Van As gaan de stroomtarieven omlaag omdat er begin 2009 veel goedkope termijncontracten zijn afgesloten. De stijgende olieprijs is volgens hem nog niet in de gasprijs verwerkt, die blijft daardoor nagenoeg ongewijzigd.

Het prijsverschil tussen de grote drie en de prijsvechters zal rond de € 267 uitkomen, voorspelt Energieprijzen.nl. Van As signaleert net als energiemarktdeskundige Erik Smith dat de tarieven van de prijsvechters nauwelijks meer verschillen van die van de grote drie, afgezien van de fikse eenmalige kortingen die prijsvechters geven bij een overstap van energieaanbieder. „Je moet dus wakker blijven en veelvuldig willen overstappen, om altijd het onderste uit de kan te halen”, zegt Smith.

Per 1 juli 2009 gingen de energietarieven ook al omlaag, zij het destijds veel harder, omdat ook de gasprijs kelderde. Die weegt in de regel zwaarder mee op de energierekening dan de stroomprijs.

Volgens Ben Woldring lijkt er een luchtje te zitten aan groene energie: „Ook bij aanbiedingen met groene stroom kun je grote kortingen krijgen, op dit moment tot 300 euro ten opzichte van een standaard contract. Maar gek genoeg geven verreweg de meeste mensen toch de voorkeur aan gewone stroom en gas.”


===
De energierekening valt de eerste helft van 2010 weer lager uit. Met name de stroomprijs gaat flink omlaag. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat de elektriciteitskosten op jaarbasis met 48 euro omlaag gaan. De kosten voor gas stijgen circa 16 euro. Tegelijkertijd wordt de energiebelasting flink verhoogd. Hierdoor blijft slechts een kleine verlaging over.

Wat te kiezen: vast of variabel?

Zoals in figuur 1 is te zien, lagen de gemiddelde leveringskosten voor een combi 1 jaar vastvast medio december nog steeds aanmerkelijk lager (ca. € 150) dan de variabele tarieven over het tweede halfjaar 2009 en fors (ca. € 350!) onder het gemiddelde hiervan over 2009 (ca. € 1.200). 
Bij de individuele aanbiedingen en zeker bij actieaanbiedingen kan het verschil nog aanzienlijk oplopen.  Heb je dus nu variabele tarieven en ga je uit van hetzelfde kostenniveau voor het 1e halfjaar 2010, dan kan er nu fors bespaard worden door een vaste prijs contract voor 1 jaar te kiezen.

Hoe het actuele aanbod er uit ziet, kan op elk moment worden bekeken op de prijsvergelijkingssite www.gaslicht.com.

Actieaanbiedigen vaak heel aantrekkelijk
Er is veel concurrentie op de energiemarkt. Er zijn dan ook regelmatig aantrekkelijke actieaanbiedingen. Die zijn dus altijd tijdelijk, en ze kunnen dan ook per dag worden aangepast.
In figuur 2 is een voorbeeld te vinden van het top-5 aanbod van combipakketten 1 jaar vastvast zoals dit medio december 2009 er uitzag. Op die datum was het meest voordelige combipakket ca. 632 (Energie:direct), het hoogste in de top-5 in deze categorie kwam op ca. € 913 (Eneco).
Voor die prijs kon je dus op die datum een contract aangaan voor een jaar lang stroom en gas tegen een vaste prijs.
Ter vergelijking zijn in de figuur ook de nu bekende variabele tarieven van de grootste drie leveranciers opgenomen. Het prijsverschil tussen bovengenoemde meest voordelige actieaanbod en het Nuon-standaardpakket, over 2009 gemiddeld ca. €1.224, is dan ca. € 592 ofwel een voordeel van 48%.
Maar behalve actieaanbiedingen vast-vast zijn er ook actie¬aanbiedingen voor de combi vast-variabel en variabel-variabel.

Met name in de top-5 op de vergelijker kunt u heel aantrekkelijke actieaanbiedingen verwachten. Daarbij kan worden gefilterd op een bepaalde selectie (bijvoorbeeld alleen vastvast of vastvariabel).

Kan ik ook bij mijn huidige leverancier terecht voor een actieaanbod?
De meeste leveranciers hebben naast hun standaard aanbod met variabele tarieven ook vasteprijs-pakketten. En een aantal biedt speciale actieaanbiedingen.
Wie nog niet eerder is overgestapt, kan altijd gebruikmaken van een actieaanbod van een andere leverancier, maar in een aantal gevallen kan dit ook bij de bestaande leverancier. Kijk daarom altijd naar de voorwaarden bij een actieaanbod.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie