Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Stroomprijs voor Nederlands huishouden in top 3

1 reactie Leestijd: 2 minuten

De elektriciteitsprijs voor een gemiddeld Nederlands huishouden behoort tot de top in Europa. Alleen in Denemarken en Italië betaalt een consument meer. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek soortgelijke cijfers. Eurostat heeft de elektriciteitsprijzen vergeleken voor een huishouden dat 3500 kWh per jaar verbruikt, en voor een industriële grootverbruiker die 2000 MWh per jaar afneemt.

Een Nederlands huishouden betaalt gemiddeld 21 cent per kWh. Denemarken spant de kroon met 24 cent en ook Italië zit er nog boven met bijna 22 cent. Het Europees gemiddelde ligt op 14,2 cent, waar een gemiddeld huishouden in België net iets boven zit. Opvallend aan de Belgische cijfers is dat België één van de drie landen is waar de stroomprijs voor kleinverbruikers op 1 januari 2006 lager was dan op 1 januari 2005. Volgens Eurostat is de prijs bij onze Zuiderburen met 2,6 % gedaald.

De Nederlandse consumententarieven worden voor een groot deel door belasting bepaald. Net als uit het CBS- onderzoek blijkt dat 42,2% uit belastingen bestaat. Alleen in Denemarken ligt dit percentage hoger.

Het onderzoek naar de tarieven voor industriële klanten geeft heel andere resultaten. Een Nederlands bedrijf betaalt minder dan zijn concurrenten in onder meer België  en Duitsland. Italië is in dit opzicht het allerduurst. Belastingen maken in Nederland 24,9% uit van het totale tarief, wat  een aanzienlijk lager deel is dan wat huishoudens aan de fiscus afdragen. In tegenstelling tot de consumententarieven, is de prijs voor Belgische grootverbruikers ten opzichte van 1 januari 2005 explosief gestegen. Met een prijsstijging van 25% is België de op drie na grootste stijger in Europa.

Volgens Eurostat is de algemene Europese trend dat de prijzen voor huishoudens minder hard stijgen dan die voor industriële klanten. Voor huishoudens steeg de prijs gemiddeld met 5%, voor bedrijven met 16%. Sinds 2001 zijn de elektriciteitstarieven in grote lijnen constant geweest, maar het afgelopen jaar gingen ze de hoogte in, volgens Eurostat.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: bennie ()

ha ha bij mij word de prijs weer lager weer een partij zonnepanelen erbij,

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.