De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stroomtekort minder nijpend

Leestijd: 2 minuten

De reservecapaciteit voor de stroomvoorziening is vandaag verder toegenomen en het stroomverbruik is gedaald. Netbeheerder Tennet  heft morgen Code Rood op en verandert deze in Oranje.

Code Rood werd -zoals gemeld- ingesteld, omdat het reservevermogen was gedaald tot onder de 700 megawatt. Gisteren werd het dieptepunt van het reservevermogen bereikt: 100 megawatt. Door het koelere weer - waardoor bijvoorbeeld airconditioners minder hard draaien - is het verbruik van stroom in de loop van de ochtend met 100 megawatt gedaald en de reserve is opgelopen naar 600 megawatt. Bij Code Oranje is er  minder dan 1400  maar meer dan 700 megawatt. De laagste code is Code Groen: er is dan meer dan 1400 megawatt aan reservecapaciteit.

Nu de ergste dreiging voorbij is beginnen politici met onderzoeken naar maatregelen om een herhaling te voorkomen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei gisteren dat energiecentrales minder afhankelijk moeten worden van rivierwater als koelmiddel. Hij wil dat de energiebedrijven met alternatieven komen om de centrales te koelen, zoals de bouw van grote koeltorens: betonnen schoorstenen van ruim honderd meter hoog waarin koelwater in een gesloten systeem wordt afgekoeld. Veel van de energiecentrales van stroomproducent Essent werken al via koeltorens.

De capaciteit van de centrales liep de afgelopen dagen terug omdat het rivierwater warmer dreigde te worden dan 30 graden. De centrales mogen het water, nadat het voor koeling is gebruikt, dan niet terugsluizen in de rivier omdat dit slecht is voor de visstand. Centrales bij Nijmegen en Velzen kregen toestemming om koelwater te lozen dat warmer was om de stroomvoorziening op peil te houden.

Brinkhorst zei overigens niet te geloven dat de problemen te maken hebben met de liberalisering van de energiesector. Hij wees erop dat negen jaar geleden, toen de energiesector nog volledig in overheidshanden was, ook een stroomtekort dreigde door het warme weer. Kamerlid F. Crone (PvdA) stelt echter dat producenten in een geliberaliseerde markt onvoldoende investeren en wil dat Brinkhorst volgende week met voorstellen komt die garanderen dat de problemen van deze week zich niet zullen herhalen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 14 augustus 2003

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie