De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Stroomverbruik neemt toe, gasverbruik daalt

Het stroomverbruik bij huishoudens stijgt, terwijl het gasverbruik daalt. Dat blijkt uit de jaaruitgave met feiten en cijfers over energie van brancheorganisatie EnergieNed.

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een huishouden bedraagt circa 3350 kilowattuur. Sinds 1988 neemt het gemiddeld elektriciteitsverbruik toe doordat steeds meer huishoudens grote huishoudelijke apparaten aanschaffen als de diepvriezer, de wasdroger en de vaatwasser.

Het gemiddelde gasverbruik van een huishouden is circa 1750 kubieke meter gas. Het gemiddelde huishoudelijk gasverbruik is de afgelopen tien jaar met 20% gedaald als gevolg van de opkomst van de energiezuinige hoogrendementsketel voor centrale verwarming en de betere isolatie van woningen.

Alle 7 miljoen huishoudens nemen gezamenlijk 21% van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik voor hun rekening, 45% gaat naar kleinzakelijke en midzakelijke klanten en 34% komt voor rekening van de grote industriële klanten. Het totale elektriciteitsverbruik bedroeg in 2004 106,5 miljard kilowattuur, 0,9% meer dan in 2003. In 2004 kwam 23% van het gasverbruik voor rekening van alle huishoudens, 59% is voor zakelijk gebruik en 18% wordt gebruikt voor elektriciteitsproductie. Het totale gasverbruik in Nederland bedroeg 47,9 miljard m3, 2,1% meer dan in 2003.

De verbruikte elektriciteit in Nederland werd in 2004 voor 57% geproduceerd met gas, 24% uit kolen, voor 10% uit kernenergie, voor 5% uit duurzame bronnen en 4% uit overige bronnen. In totaal werd 85% van de elektriciteit in Nederland geproduceerd, 15% werd geïmporteerd.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 14 juni 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie