Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Tariefstijging Essent minder fors dan Nuon

door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten

Klanten van Essent zijn volgend jaar voor hun stroom en gas aanzienlijk minder duur uit dan bij Nuon. Een gemiddelde Essent-klant betaalt volgend jaar 100 euro meer, maar een doorsnee Nuon-klant moet 160 euro meer neertellen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden dinsdag naar aanleiding van de nieuwe Essent tarieven. 

Grote drie

Essent heeft zijn nieuwe tarieven voor 2009 maandag gepubliceerd. Van de drie grote bedrijven heeft alleen Eneco de prijzen nog niet bekendgemaakt, terwijl Nuon de eerste was. Op dit moment is Eneco het goedkoopst met de standaardtarieven, gevolgd door Essent, terwijl Nuon hiermee het duurst is. Een gemiddeld huishouden betaalt  voor de levering (1 jaar, variabel tarief) bij Eneco 1205 euro; bij Essent 1244 euro en bij Nuon 1256 euro.

Volgens de krant is Nuon compleet verbaasd over de bescheiden tariefsverhoging van haar concurrent. Zoals eind oktober gemeld is de verhoging een gevolg van de hogere inkoopprijzen voor energie in 2008. Een woordvoerder van Essent denkt dat zijn bedrijf ingekocht heeft op het moment dat stroom en gas goedkoper waren.

Essent: stroom en gas elk 8,5 % duurder

Zowel stroom als gas wordt bij Essent volgend jaar 8,5 % duurder. Bij Nuon wordt stroom maar liefst 21 % duurder en gas 11 %. Wat Eneco gaat doen, bijft dus nog even een verrassing. 

Meerjarige vasteprijs contracten

Essent wil, net als Nuon en Eneco, haar klanten voor meerdere jaren binden. In januari biedt Essent haar ruim twee miljoen klanten een 3-jarig contract aan voor een prijs die per kuub gas en per kilowattuur stroom lager ligt dan de variabele tarieven (die Essent halfjaarlijks wijzigt). Volgens de woordvoerder is dat het voordeel van de huidige lage olieprijs. 

Of u daarop in moet gaan is een kwestie van kiezen voor zekerheid of risico nemen. Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Als u voor een meerjarig vasteprijs contract kiest en de prijzen gaan dalen, heeft u wel zekerheid, maar bent u ook duurder uit dan wanneer u voor variabel had gekozen. Vastzetten kan gunstig zijn, maar het hoeft niet.

Nieuwe tarieven vergelijken

Eind december, wanneer alle energieleveranciers hun prijzen bekendgemaakt hebben, worden deze gepubliceerd op Gaslicht.com en Energiewereld.nl. U kunt uiteraard ook nu al vergelijken wie voor u de beste keus is! Online overstappen via Gaslicht.com of Energiewereld.nl betekent profiteren van exclusieve actietarieven en aanmeldpremies.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Ab ()

Ik wordt steeds gebeld door Nuon dat ze goedkoper zijn dan Essent (waar we nu bij zitten). In ieder geval 2 cent per m3 voor normaal dagtarief. Ik heb mijn twijfels echter....

Geplaatst door: djp ()

Wij hebben Essent als netwerkbeheerder en Energy:Direct als leverancier. De voorschotbijdrage is 40 euro pm omhoog gegaan (21%), terwijl wij juist in het voorjaar een nieuwe ketel hebben en op de eerste verdieping dubbele beglazing.

Wij zijn nu dus "in gesprek" met Energy:Direct.

Geplaatst door: joop1 ()

Heb hetzelfde meegemaakt, net de eindafrekening ontvangen van Essent en 9,81 euro bij moeten betalen, echter het maandbedrag voor 2009 is maar liefst met 70 euro per maand gestegen. Heb het idee dat de lagere tariefstijging van Essent zoals het onderwerp aangeeft betaald wordt uit de rente van teveel betaald voorschot.

Geplaatst door: joop ()

gemiddeld € 100,-? Dan zullen wij wel niet gemiddeld zijn. Wij zouden(!) meer dan € 600,- meer gaan betalen. Écht niet, dus!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.