De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Tekort aan laadpalen elektrisch rijden

door Jeanet Woldring

Het tekort aan laadpalen voor elektrische auto's dreigt volledig uit de hand te lopen. Daarvoor waarschuwen autofabrikanten, elektriciteitsbedrijven en de milieubeweging. Zij vinden dat minister Kamp van Economische Zaken onvoldoende de regie neemt. Vandaag was er een speciale hoorzitting in de Tweede Kamer over elektrisch rijden.

Landelijke of regionale aanpak

Volgens Joris Hupperets, manager E-mobility bij Nuon, ontbreekt een plan van aanpak. Hupperets stelt dat  veel gemeenten overvallen zijn door de opkomst van de elektrische auto. Daardoor hebben ze moeite om aan te haken. De oplossing ligt in een landelijke of regionale aanpak: 'Dan wordt het uniformer en voorkom je dat elke gemeente specifieke eisen en concepten voor laadpalen bedenkt.' Ook drukt het de kosten. Door alle verschillende plannen zijn projecten nu tot wel 20 procent duurder uit.

Elektrisch rijden nog te duur 

Het overgrote deel van de elektrische rijders doet dat zakelijk, maar voor veel gewone consumenten is het nog te duur. Marc Bras van BMW Nederland: 'We weten inmiddels dat de elektrische verbruikskosten niet per se goedkoper zijn dan benzine of diesel. Daar zit ook belasting op.'

Overheid moet ingrijpen

De overheid moet daarbij ingrijpen, vindt Bras: 'We zouden het logisch vinden als de verbruikskosten gelijkwaardig wordt belast of helemaal goedkoper worden dan een brandstofequivalent.'

Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive aan de TU Eindhoven, houden mythes mensen écht tegen om over te stappen. Zo zou er niet genoeg lithium zijn voor de batterijen als de hele wereld elektrisch gaat rijden. Ook wordt gedacht dat batterijen snel te oud worden en daarna het milieu belasten.

Aanschafprijs verlagen

Daar kan de industrie volgens hem wat aan doen: meer modellen maken en de aanschafprijs verlagen. Dan komen consumenten vanzelf meer in aanraking met elektrisch rijden.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 9 juni 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie