Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Tennet handhaaft alarmfase 2 voor 27 juli

Leestijd: 2 minuten

Netbeheerder Tennet handhaaft voor donderdag fase 2, voorheen bekend als 'code rood'.  Dat betekent dat er minder dan 700 MW aan reservecapaciteit is dat binnen dertig minuten kan worden opgeroepen.

De tweede hittegolf in deze zomer zorgt voor een hoge stroombehoefte. Dit komt onder meer door het gebruik van ventilatoren en airco's. Tegelijkertijd kunnen elektriciteitscentrales minder koelwater innemen omdat het rivierwater is opgewarmd. Hierdoor is het reservevermogen beperkt en kan er bij plotselinge uitval van een centrale een stroomtekort ontstaan.

Fase 2 trad woensdag in werking toen het reservevermogen onder de 700 megawatt daalde. Voor donderdag bedraagt het reservevermogen 650 megawatt. Gewoonlijk kan Tennet beschikken over een reservevermogen van meer dan 1400 megawatt (fase 0). De belangrijkste veroorzaker van het stroomtekort is het opgewarmde rivierwater. De temperatuur van het water in de Rijn bij Lobith is de afgelopen anderhalve week opgelopen van 26,2 tot 27,7 graden.

In een situatie van fase twee hoeven er nog maar één of twee centrales uit te vallen of er ontstaat een "aanzienlijke landelijke onbalans", zoals Tennet het noemt. Anders gezegd: het licht gaat uit. Om dat te voorkomen heeft Tennet de bevoegdheid om ondermeer ondersteuning uit het buitenland te vragen.

Voor de levering van 1 megawattuur op donderdag is vandaag op de Amsterdamse stroombeurs APX maximaal 191,81 euro betaald,  de hoogste prijs dit jaar. Maar het record van 2003 is nog steeds ongebroken. Toen kwam Nederland dichtbij het afschakelen van stroomgebruikers. De stroomprijs op de Duitse stroombeurs EEX lag vandaag met 301,54 euro per megawattuur aanmerkelijk hoger dan in Nederland. Ook Duitsland kampt door de lage waterstand en de hoge temperatuur van het rivierwater met productiebeperkingen en dus met een laag stroomaanbod. Op de Franse stroombeurs Powernext is 188 euro voor een megawattuur betaald.

Als het reservevermogen verder afneemt, kan het ministerie van Economische Zaken gebruikers oproepen het stroomgebruik te beperken. Ook kan er meer stroom worden geïmporteerd. Uiteindelijk kan er besloten worden tot het beperken van het stroomverbruik.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 januari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.