De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Teveel transportkosten op uw energienota?

door Jeanet Woldring

Bent u geschrokken van de hoge transportkosten op uw energienota? En heeft u misschien een elektriciteitsaansluiting buiten de woning voor uw garagebox? Dat u in 2009 meer transportkosten moest betalen dan u gewend was, ligt volgens ConsuWijzer aan de invoering van het capaciteitstarief. Lees meer.

Wat is het capaciteitstarief? 
Vroeger waren de transportkosten voor een deel afhankelijk van uw energieverbruik. Bij een laag energieverbruik betaalde u minder transportkosten dan bij een hoog verbruik. Met het capaciteitstarief betaalt u nu een vast bedrag dat gebaseerd is op het gemiddelde verbruik van alle mensen die dezelfde aansluiting hebben als u. Met het capaciteitstarief zijn de kosten eerlijker verdeeld.

Aansluiting zonder verblijfsfunctie nu ook heffingskorting
Vanaf 2010 zijn de transportkosten voor uw garage-aansluiting weer vergelijkbaar met wat u betaalde in 2008. Dit komt omdat u vanaf 2010 ook een belastingvermindering voor elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie  krijgt. Dit bedrag is € 142,35. Deze zogeheten heffingskorting wordt automatisch in mindering gebracht op uw energierekening. Let op!  De hoge energierekening over 2009 voor de garage-aansluiting moet u helaas gewoon betalen.
 
Tip van ConsuWijzer: 'Verbruikt u weinig stroom in uw garagebox? Dan kunt u bijvoorbeeld stroom gebruiken van oplaadbare batterijen. U kunt dan de aansluiting opzeggen. De netbeheerder kan de aansluiting verwijderen. Hiervoor moet u betalen. Vraag uw netbeheerder wat het opzeggen van uw aansluiting kost.'

Voor elektriciteitsaansluitingen mét verblijfsfunctie (bijv. een eengezinswoning) is de heffingskorting € 379,16.

Zie ook: Belastingen op energieverbruik

Capaciteitstarief in 2010 per netbeheerder voor elektriciteit:
Cogas € 164,27
Delta € 164,37
Endinet € 129,47
Enexis € 126,19
Liander € 128,38
Rendo € 132,38
Stedin € 125,09
Westland € 171,84
 
Deze tarieven gelden voor een huishoudelijke aansluiting voor elektriciteit. Een huishoudelijke aansluiting is maximaal 3x25 Ampère.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 15 maart 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie