De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Toezichthouder roept DONG, Oxxio en Rendo op matje

door Anniek Kruijer 5 reacties Leestijd: 2 minuten

De toezichthouder op energie (DTe) gaat binnenkort een hartig woordje wisselen met de bedrijven die nog steeds een onvoldoende halen op de scorekaart. Die kaart geeft inzicht in de tijdigheid van het versturen van energierekeningen in geval van switchen, verhuizen en van de jaarafrekening.

DTe publiceert de scorekaart elk kwartaal op internet. Gaslicht.com en Energiewereld.nl tonen de resultaten in de detailinformatie van de leveranciers. Helaas kunt u niet van alle aanbieders zien of ze hun nota's op tijd (binnen twee maanden) versturen. Zo zult u de scores van kleine partijen als de Nederlandse Energie Maatschappij, Caplare, Elektran en Enerfree vergeefs zoeken.  Dat komt omdat bedrijven met minder dan 10.000 klanten niet door DTe verplicht zijn om mee te werken. Uiteraard staat het deze bedrijven wel vrij om ook hun scores te laten opnemen.

De bedrijven die bij de DTE op het matje moeten komen zijn Dong, Oxxio en Rendo. Zij presteren, ondanks verbeteringen, evenals het vorige kwartaal nog onder de tijdigheidsnorm.  Deze bedrijven moeten hun tegenvallende resultaten daarom verantwoorden en aangeven hoe zij hun prestaties zo snel mogelijk op orde krijgen. In het derde kwartaal van dit jaar stuurden overigens meer energieleveranciers tijdig een rekening naar hun klanten na een verhuizing of switch. Vrijwel alle leveranciers boeken vooruitgang ten opzichte van het tweede kwartaal. 

Tegelijkertijd blijkt  dat enkele partijen nog onvoldoende rekeningen binnen twee maanden weten te versturen. Dit geldt met name voor het versturen van eindafrekeningen waarbij leveranciers voor meterstanden afhankelijk zijn van netbeheerders.* Enkele leveranciers geven aan dat zij meterstanden van netbeheerders niet op tijd ontvangen. Daarom blijft de NMa de interactie tussen netbeheerders en leveranciers op het gebied van meterstanden nauwlettend in de gaten houden. Van de energieleveranciers die in het tweede kwartaal onder de norm presteerden, sturen nu ook Cogas, E.ON en RWE hun rekeningen vrijwel geheel op tijd. 

Waar netbeheerders hun eigen rekeningen versturen voor transport zijn de prestaties ten aanzien van de tijdigheid over het algemeen goed. Het betreft hier overigens relatief kleine aantallen rekeningen. Ter indicatie: de 0% score op tijdigheid van eindafrekeningen na een verhuizing van Rendo Netbeheer betreft in totaal 5 rekeningen.

Meer informatie: de energienota - overstappen

* Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een leverancier?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021


Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Reacties (5)

Geplaatst door: Henkie ()

ik kreeg men afrekening van dong energy. en ben inmen leven nog nooit zo goedkoop uitgeweest. Khad het clickvast systeem. Dit is zeker een aanrader

Geplaatst door: Jantje ()

Dit sloeg op een eerdere reactie die is verwijderd.

Geplaatst door: René Lindeboom ()

dus iedereen heeft dat tegen woordig en dan is het goed ??????????????????????

Geplaatst door: Jantje ()

Ja Martijn maar dat heeft elke leverancier tegenwoordig.

Geplaatst door: René Lindeboom ()

Ik ben overgestapt van oxxio naar greenchoice.Mijn eind afrekening ging van februari beginstand hoog 8352 en laag 8041 tot juli 2007 door hun geschatte verbruik hoog 9579 en laag 9248.Dit is een verbruik van 1.227 kwh hoog en 1.207 kwh laag.Mijn huidige meterstand is 8657 hoog en 8886 laag op 20-11-2007.De eind af rekening heb ik pas deze maand gehad(november)Dus vier maand later.Als je beld is de reactie van oxxio!Het is geschat en moet worden betaald.Om het geld terug tekrijgen moet ik maar contakt op nemen met de nieuwe leverancier.Hoe krik ik mijn resultaten om hoog??? Dus denk goed na voor je met oxxio in zee gaat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie