De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

TOP 5 radicaal gewijzigd door verhoging energiebelasting

De TOP 5 ranglijst van de goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com heeft na een maand liberalisering zijn dienst al duidelijk bewezen.

Zowel consumenten als leveranciers van energie maken nuttig gebruik van de prijsvergelijking. Alle partijen profiteren zodoende van de liberalisering. De consument ziet in één oogopslag wie de goedkoopste aanbieder is en kan met een paar simpele muisklikken van leverancier wisselen. De leverancier ziet in één oogopslag wat de tarieven van de concurrenten zijn en kan door een simpele prijsverlaging hoger in de ranglijst komen. Dit laatste is in een maand tijd al diverse keren voorgekomen.

"Wat is competitie toch een geweldig mooi middel om als consument mooie dingen te krijgen voor een redelijke prijs", zei internetgoeroe Vincent Everts onlangs op BRN nieuws radio. Hij doelde daarin weliswaar op de concurrentie in de telecommarkt, maar we kunnen dezelfde tendens nu al waarnemen in de energiemarkt. Het marktmechanisme is in werking getreden!

Onderzoek heeft uitgewezen, dat de prijs de voornaamste reden is om te wisselen! De kunst is echter om een goede, betrouwbare prijsvergelijking te maken. Al sinds de oprichting van Gaslicht.com worden de energietarieven zo transparant mogelijk weergegeven en heel gedetailleerd gespecificeerd. Men ziet hoe de tarieven zijn opgebouwd en welke kosten worden meegenomen. Leveringskosten, transportkosten, meterkosten, energiebelasting, heffingskorting, MEP en BTW: het wordt allemaal berekend en zo overzichtelijk mogelijk gepresenteerd.

In een aparte toelichting bij de TOP 5 ranglijst wordt uiteengezet hoe de jaarkosten tot stand komen. Ook is te zien dat de energiebelasting voor groene stroom lager is dan die voor grijze stroom, alhoewel het verschil niet meer zo groot is. Het voordeel dat eerder nog 2,9 cent per kWh bedroeg, is per 1 juli 2004 namelijk verlaagd tot 1,5 cent per kWh. En op 1 januari 2005 is er helemaal geen verschil meer! De energiebelasting voor groene stroom is dan gelijk aan die van grijze stroom.

Hoe zit het dan met de contracten waarbij de tarieven vastliggen? Wordt er bij de totstandkoming van de totale jaarkosten rekening gehouden met het feit dat er per 1 januari 2005 meer energiebelasting wordt geheven op groene stroom? Wel, in eerste instantie werd alleen bij de detailinformatie vermeld hoe en of de leverancier rekening houdt met de verhoging van energiebelasting op groene stroom. Bij nader inzien is echter besloten de verhoging wél mee te nemen. Tenzij de leverancier expliciet aangeeft dat het jaarbedrag niet wijzigt bij de verhoogde energiebelasting.

M.a.w. als de verhoging in de energiebelasting per 1-1-2005 een wijziging van het jaarbedrag betekent, wordt de verhoging nu al doorberekend in het huidige jaarbedrag zowel bij vaste als variabele prijscondities. Zodat degenen die switchen niet opeens voor verrassingen komen te staan aan het begin van het nieuwe jaar. Veel leveranciers van groene stroom zijn erg onduidelijk of de verhoging wordt doorberekend aan de klant. Slechts een enkele zegt heel resoluut dat dit niet gebeurt, maar de meesten houden de mogelijkheid open. Noemt een aanbieder het niet duidelijk in de voorwaarden, dan gaat Gaslicht.com ervan uit dat de verhoging doorberekend wordt aan de klant.

Ter verduidelijking enkele voorbeelden:
Leverancier A biedt groene stroom aan voor €400 per jaar. Prijs: vast d.w.z. de leveringstarieven veranderen niet gedurende het jaar. U weet dus zeker dat u niet meer dan €400 per jaar kwijt bent, inclusief alle kosten. De verhoging in de energiebelasting betekent evenmin een wijziging van het jaarbedrag, want er is al rekening mee gehouden!

Leverancier B biedt groene stroom aan voor €400 per jaar. Prijs: variabel d.w.z. de leveringstarieven kunnen variëren gedurende de looptijd van het contract.  U weet dus niet zeker of u €400 kwijt bent per jaar. Het kan meer zijn, maar ook minder. Gaslicht.com heeft de verhoogde energiebelasting echter al wel meegenomen. Met deze verhoging per 1-1-'05 hoeft u dus geen rekening te houden in uw achterhoofd. Leveranciers mogen trouwens niet zomaar prijsverhogingen doorvoeren, want dan kunt u het contract zonder boete beëindigen. Er gelden allerlei  regels, waarop  de waakhond op de energiemarkt  streng toezicht houdt. De verhoging in de energiebelasting betekent echter geen wijziging van het jaarbedrag, want er is al rekening mee gehouden!

Per vandaag is de verhoging meegenomen, waardoor de TOP 5 radicaal gewijzigd is. Hopelijk leidt dit feit tot nog meer transparantie naar de consument en naar meer openheid van zaken van de leverancier.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 3 augustus 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie