De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Transport energie in 2008 opnieuw te duur

Leestijd: 2 minuten

Consumenten van gas en stroom dreigen het komende jaar opnieuw honderden miljoenen te veel te betalen voor de transportkosten van energie. Dat stelt de Consumentenbond, die in een brief aan de Tweede Kamer aandringt op maatregelen. 

Door onzekerheid over de splitsing van energiebedrijven kan de toezichthouder voor de energiesector nog geen nieuwe tarieven opstellen. Samen met MKB Nederland, de Vereniging Eigen Huis en brancheorganisatie VEMW heeft de consumentenorganisatie daarom een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

De tarieven voor 2008 moeten fors worden verlaagd, stelt de bond. Op deze manier kan de 400 miljoen euro die eerder te veel is betaald terug naar de consument. Voor doorsnee huishoudens zou het al snel om enkele tientallen euro’s gaan. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om de tarieven die netbeheerders rekenen voor de transport van energie, de zogeheten transportkosten  en niet om de leveringstarieven.*

Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is eerder gebleken dat de energiebedrijven  Delta, Eneco, Essent en Nuon in 2004 en 2005 zo'n 400 miljoen euro te veel hebben verdiend. Dit komt doordat de tarieven voor transport van gas en stroom achteraf gezien te hoog zijn vastgesteld.

Toezichthouder DTe heeft deze zomer al aangekondigd dat het de netbeheerders flink in hun tarieven gaat korten, vanwege de overwinsten. De DTe noemde een gemiddeld percentage van 6% lagere inkomsten, maar de exacte kortingen per netbeheerder zijn nog niet vastgesteld. Dat zou eigenlijk dit najaar gebeuren, maar kan nu wel 2009 worden.

* Lees  meer: Leveringstarieven

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie