Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Transportkosten energie volgend jaar 15 euro hoger

1 reactie Leestijd: 2 minuten

Consumenten betalen in 2011 ongeveer 15 euro per jaar meer voor hun energie. Het maakt niet uit hoeveel energie u verbruikt. De kosten zijn alleen afhankelijk van de grootte van uw aansluiting. Dat maakte consuWijzer vorige week bekend.

Extra investeringen
De hogere transportkosten zijn vooral bedoeld om het energienetwerk nog meer geschikt te maken voor het stijgende aanbod van groene energie. Daarnaast zijn investeringen nodig voor het onderhoud van het energienetwerk. Zo zijn netbeheerders bezig om oude leidingen en kabels te vervangen.

Rol Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)
Eén keer per jaar bepaalt de NMa hoeveel de regionale netbeheerders mogen vragen. Deze transporttarieven die uw netbeheerder maximaal bij u in rekening mag brengen, staan op de website van de Energiekamer. Nieuw bij deze tarieven is dat u met ingang van 2011 ook de aansluittarieven voor gas zult vinden. Vanaf volgend jaar bepaalt de NMa namelijk ook dit tarief. 

Wees erop bedacht dat de tarieven voor gas en elektriciteit op de website van de Energiekamer exclusief btw zijn, terwijl uw factuur mogelijk tarieven inclusief btw vermeldt.

Op Gaslicht.com en Energiewereld.nl staan dezelfde transporttarieven -ook wel netwerktarieven genoemd- maar dan wel inclusief btw. Overigens hoeven ook deze niet overeen te komen met het transporttarief op uw factuur. Hoe dat kan? 

De periode waarop de factuur betrekking heeft, is vaak een gebroken jaar. Mogelijk valt een deel van de periode in het vorige jaar en het andere deel in het huidige jaar. De transporttarieven zijn dan een gemiddelde van de tarieven van beide jaren, waarbij de wintermaanden relatief zwaarder wegen.

U betaalt transportkosten via uw energiebedrijf of direct aan de netbeheerder. Deze kosten blijven ongewijzigd bij het overstappen naar een andere energieleverancier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (1)

Geplaatst door: Herman ()

Energie moet groener word er gezegd men moet bezuinigen maar owee als dat de heren geld gaat kosten dus als dank voor je zuinigheid word je flink gestraft door een verhoging v/d de transportkosten

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.