Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Transportkosten niet meer op basis van verbruik

door Jeanet Woldring 11 reacties Leestijd: 2 minuten

De overheid en de energiesector hebben per 1 januari 2009 voor kleinverbruikers het capaciteitstarief voor de netbeheerderskosten ingesteld.

Wat gaat er veranderen? 
Invoering van het capaciteitstarief betekent dat u per 1 januari 2009 het transport van elektriciteit betaalt op basis van de capaciteit van uw aansluiting, en niet meer op basis van uw verbruik. Ongewenste inkomens- en besparingseffecten zullen zoveel mogelijk gecompenseerd worden door de energiebelasting. Dat betekent een verhoging op het variabele deel en een verhoging van de heffingskorting.

Voor wie?
- Huishoudens 
- Midden- en kleinbedrijven
Het gaat om afnemers van elektriciteit die een aansluiting hebben met een doorlaatwaarde van ten hoogste 3x80 A.

Wanneer?
Deze ministeriële regeling treedt op 1 januari 2009 in werking.

Waarom?
Het vaste tarief verbetert de dienstverlening aan afnemers omdat administratieve processen voor elektriciteitsbedrijven eenvoudiger worden.

Update 25-11: Het capaciteitstarief is een tarief dat wordt berekend voor het transport van gas en elektriciteit, afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting van de afnemer. Dit tarief wordt door de netbeheerder via de leverancier doorberekend aan de afnemer.

Door het capaciteitstarief wordt de administratie eenvoudiger en is er minder kans is op fouten. Bij het capaciteitstarief is de leverancier zelf verantwoordelijk voor een tijdige en juiste facturering van de afnemers, de netbeheerder heeft geen verbruiksgegevens van de afnemer meer nodig.

Een capaciteitstarief sluit ook beter aan bij de kosten voor het transportnet. De kosten van energietransport zijn namelijk hoofdzakelijk vaste kosten. Voorwaarde voor de invoering is dat afnemers, energiebedrijven en de overheid (voor belastingen) er in totaliteit niet op achteruit gaan. (bron: Ministerie van Economische Zaken)

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (11)

Geplaatst door: J kouwenhoven ()

Het is helemaal duidelijk pure zakkevullerij die capaciteits regeling van den Haag en van de Energie maatschappijen dit is echt de nekslag voor de particulier die dacht wat willen bijdragen aan alternatieve energie ,ik heb er echt geen woorden voor .Een ding is zeker nog een paar jaar en Nederland is het meest milleu onvriendelijke land , zie de Duitsers , Franse ,Belgen en Engelsen zij snappen het veel beter.
diep diep triest maar misschien kunnen de winkelieren er wat van leren zij zouden winkel betredings toeslag kunnen vragen lijkt mij precies een zelfde manier van zakkenvullerij

Geplaatst door: polderjongen ()

Nou Tamara, je hebt helemaal gelijk, maar het is al bijna zo erg bij water. Net mijn pas binnengekomen drinkwaternota van DHZ uitgeplozen:

Bijna 122 Euro incl. 6% (dat wel!) BTW, minimaal een kwart van ons extreem lage totale verbruik is uit regentonnen gehaald regenwater voor toiletspoeling. Maar, de verhoudingen in de kosten voor het daadwerkelijk door DHZ in rekening gebrachte afgenomen drinkwater zijn absurd:

Daadwerkelijk water verbruik ("levering"): 21,2%, Water belasting: 2,9% (totaal "variabel": 24,1%). En dan de "vastrechten": Vastrecht drinkwater bedrijf 49,3% (!!!). Precario van onze Gemeente: 26,5% (!!!).

Hoe zuiniger, hoe zwaarder je "gepakt" gaat worden. Op alle fronten, en Den Haag laat het allemaal gebeuren.

Let wel: de grootste boeven zitten niet in de Tweede Kamer (hoewel daar best ook grote schurken zitten), maar bij EZ, EnergieNed, netbeheerders, e.d. buitenparlementaire instanties. DIE verzinnen al deze ranzige crap. En DIE hebben de grootste minachting voor burgers. Voor hen zijn dat een soort flappentappen waaruit je schaamteloos mag blijven "trekken"...

Geplaatst door: Frans ()

HELP! HELP!
Hoe meer men bezuinigt hoe meer men moet betalen want men blijft volhouden dat de kosten oplopen. De enige kosten die oplopen zijn de kosten van de gebruiker. Zelfs als men het gas afsluit en de zekering uit het net haalt moet men blijven betalen. Onze "Volksvertegenwooordigers"kunnen lekker praten. Want was het spreekwoord niet "Wiens brood men eet wiens woord met spreekt" Het is zeker weer een manier om onduidelijkheid te scheppen, want Jan Burgerman moet het niet gaan begrijpen.
Is er iemand die het begrijpt.

Geplaatst door: Gerrit ()

De regering had over energie bezuinigen door spaarlampen zuinige hr ketels te promoten etc.. Nu toch de grote meerderheid al aan energie besparing dot en of ook de ketels hebben vernieuwd, komt er een ander aspect om de hoek kijken. Het energie verbruik stijgt nog steeds ja, dat klopt als er 20.000 kantoren en 500.000 woningen bij gebouwd zijn.
Dus je bespaart op je energie kosten energie verbruik wordt meer maar die van u niet, om toch het energie verbruik te verminderen worden er extra energie belastingen geheven de energie leveranciers krijgen zogenaamd minder stroom afname door alle stroombespaarders en verhogen hun energie tarief hierdoor wnat ze willen hoger winsten halen. Tevens wordt de gasprijs aan de olieprijs gekoppeld deze was super hoog in het bijna afgelopen jaar en er wordt zomaar € 10,00 per maand extra inrekening gebracht hiervoor in januari 2009 nog eens €15,00 per maand. Als je de olie prijs nu ziet was 147 dollar nu 49,8 dollar maar de energieprijzen worden alsnog weer hoger terwijl juist de olieprijs zeer fors is gedaald.
Je wordt overal mee gepakt als de olieprijs duur is wordt je energiekosten ook duurder is de olieprijs goedkoper wordt de energie kosten ook nog hoger, bespaar je op je energie dan krijg de energieleverancier minder omzet dus dan wordet de prijs van je energie weer duurder daar de winst anders te laag is van de energieleveranciers. De overheid belast je extra energie verbruikt om zo minder te verbruiken. Weet u het nog.

Geplaatst door: Mar de Bruijne ()

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is; wat te denken van de calorische correctiefactior waardoor je afgelezen m3`s gas dit jaar met een factor van 1,02003 vermenigvuldigd wordt. Hierdoor krijg je op je rekening ruim 2% meer m3`s belast dan je in je eigen huis hebt afgelezen!!
Ook dit is toegestaan door de minister van economische zaken.
E.e.a. onder het mom dat het gas wat je nu toegevoerd krijgt zogenaamd meer calorische verbrandingswaarde bevat dan het "standaardgas" van Slochteren.
Uiteraard worden je m3`s altijd meer, nooit minder.
Jan Burgerman mag dus ook hier weer (extra) betalen.
Ook hier kan je helemaal niets aan doen, ik heb e.e.a. heel grondig uitgezocht, ook op juridisch gebied.
De legale diefstal van Den Haag is ook hier weer door "onze" volksvertegenwoordigers en het kabinet juridisch dichtgetimmerd.

Geplaatst door: d.spaans ()

na de uitvinding van de precario is dit weer een nieuwe vondst van de haagse parasieten en dit heet dus een beleid te zijn om burgers energiebewust te maken, het maakt straks dus geen moer uit wat je verbruik is, je betaald gewoon de hoofdprijs, kassa voor de grootverbruikers, de kleine man is weer de ***. wat betreft de reaktie van die meneer, die stelt dat dit oostblokpraktijken zijn, van het volk in oostbloklanden kunnen we wat dat betreft nog heel wat leren, die hadden het hele zooitje gajes van het binnenhof allang in de hofvijver gedonderd,

Geplaatst door: D. Blauw ()

Dit bericht is veels te voorbarig. Het is op dit moment nog onzeker of deze nieuwe tarief stuctuur wordt ingevoerd. Er is nog hevige discussie over. Half december pas wordt besloten of de nieuwe opzet doorgang gaat vinden of dat er nog op de oude voet wordt doorgegaan. Om deze reden hebben alle netwerkbedrijven ook 2 verschillende tariefkaarten neergelegd ben de Energiekamer te goedkeuring.

Geplaatst door: Tamara ()

Helaas is onze capaciteit hoger dan ons elektriciteitsverbruik, werd ons schriftelijk medegedeeld door Continuon....dus wederom een fikse verhoging voor 2009.
Het hele idee is toch belachelijk; straks kunnen we ook nog gaan betalen naar de capaciteit wat er uit onze kraan kan komen.......i.p.v. het verbruikte water.

Geplaatst door: JHAGM Sneuf van Toetellaere ()

Het is als overal:
piet particulier snapt geen bal.
Resultaat is bekend:
Wouter Bos een rijke vent
gooi mijn ezel maar op stal.

Geplaatst door: Albert ()

Ze weten je wel te pakken, twee jaar terug sauna op zolder geplaats. Nu is de aansluiting zwaarder dan het verbruik, maar mogen door deze regeling volgend jaar fors meer betalen omdat we krachtstroom hebben laten aan leggen. Het lijk me niet meer dan normaal dat betaald na wat je verbruikt. Oplichters zijn het in Den Haag de overheid bepaald. volgens mijn doen ze dat in het oostblok ook

Geplaatst door: P. Feenstra ()

Dus wederom een verkapte verhoging van de toch al torenhoge lasten, tesamen met de stijgen energieprijzen. Er zullen vele gezinnen de dupe worden van de hebzucht van de graaigrage hoge heren.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.