Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Troonrede rept niet over duurzaamheid

Leestijd: 2 minuten

Duurzaamheid is geen hoofdonderwerp op de agenda van het demissionair kabinet en de koningin. Dat concludeert de Energieraad na de Troonrede op dinsdag 21 september. In de troonrede kwam het woord duurzaam vijf keer voor, maar dat zei niets over mogelijke milieuproblemen en het energiebeleid.

De Energieraad is een onafhankelijk adviescollege voor regering en parlement. Na het doorlezen van de troonrede concludeert de Raad dat duurzame energiestukken lager op de agenda staan dan bezuinigingen. Dat is verwonderlijk, aangezien de Nederlandse Overheid aangegeven heeft dat het in 2020 minimaal tien procent van alle energie uit duurzame bronnen wil halen.

Wel wordt aangegeven dat via de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE)  in 2011 een half miljoen huishoudens van duurzame energie kunnen worden voorzien. Daarnaast zorgt EZ er voor dat particulieren en bedrijven (bijvoorbeeld tuinders) die duurzame energie produceren voorrang krijgen op het elektriciteitsnet. Tenslotte worden vergunningsprocedures versimpeld om duurzame projecten te vergemakkelijken.

De Energieraad noemt het opmerkelijk dat het persbericht van het ministerie van LNV nog de meeste aandacht besteedt aan duurzaamheid: in de periode 2010-2013 is circa 145 miljoen euro extra beschikbaar voor het plattelandsbeleid. Dit geld is er voor concrete maatregelen voor onder meer akkerrandenbeheer, verbetering van water- en milieukwaliteit, reductie van milieuverliezen, innovatie en landbouwgebonden productie van duurzame energie.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 24 september 2010

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.