De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Twee ton boete voor misleidende klantenwerving


Durion Energie moet een boete van 220.000 euro betalen aan de toezichthouder op de energiemarkt (DTe). Het is de eerste keer dat DTe een boete oplegt. De leverancier, onderdeel van Energiebedrijf.com werft volgens de energiewaakhond op oneerlijke en misleidende wijze klanten.

Behalve de boete heeft de toezichthouder ook dwangsommen opgelegd. Als Durion haar medewerkers niet binnen drie weken van duidelijke instructies voorziet zodat van eerlijke verkoopmethodes sprake is, moet Durion 20.000 euro per dag betalen. Verder moet binnen twee maanden een systeem opgezet worden voor het bewaren van delen van gesprekken zodat DTe kan controleren of een energiebedrijf op eerlijke wijze klanten werft. Voor ieder gesprek dat niet aanwezig is, brengt DTe 1000 euro in rekening. Durion was niet in staat een groot aantal van de opgevraagde geluidopnames aan DTe te overhandigen, terwijl zij verplicht is de bandopnames te bewaren.

DTe heeft onderzoek gedaan naar de wervingsmethoden van Durion, mede naar aanleiding van veel klachten van consumenten. Durion maakt volgens de toezichthouder in telefonische verkoopgesprekken niet voldoende duidelijk of en tegen welke voorwaarden   consumenten een contract met Durion aangaan. Ook zou het bedrijf bij consumenten de indruk wekken dat zij worden benaderd door hun huidige energieleverancier dat een korting op de energierekening aanbiedt. Verder zouden  consumenten onjuist voorgelicht worden over besparingen en wordt de mogelijkheid om op te zeggen niet goed vermeld. Ten slotte stuurt de leverancier vaak contracten op  als slechts om informatie gevraagd wordt.

“Consumentenbescherming is een van de belangrijkste pijlers van de Elektriciteitswet”, benadrukt G.J.L. Zijl, directeur van DTe. “Door de handelwijze van Durion wordt het vertrouwen van consumenten in de vrije energiemarkt geschaad. Consumenten zullen, na dergelijke contacten met Durion, terughoudender zijn om overeenkomsten te sluiten met nieuwe leveranciers”, aldus Zijl.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 10 maart 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie