De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Variabele energietarieven lijken weer te stijgen vanaf juli

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Delta-vlag.jpgVanochtend maakte de energieleverancier Delta wederom als eerste de nieuwe variabele tarieven per juli bekend. Na doorrekening van Gaslicht.com blijken deze tarieven te zorgen voor een stijging van de energierekening. 

Wat betekent dit voor de energierekening?

De onafhankelijke vergelijkingssite berekende aan de hand van een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas dat de stijging ruim 70 euro zal bedragen op jaarbasis. 

Vooral gasprijs stijgt

Rijksoverheid.gaspit.jpgDeze stijging wordt vrijwel volledig veroorzaakt door stijging van de gasprijs die ruim 5% stijgt en op de energienota ruim 51 euro aan extra kosten oplevert. Het stroomtarief stijgt met 2% en zorgt ervoor dat het gemiddelde huishouden 14 euro meer gaat betalen. Bovendien verhoogt de Zeeuwse leverancier de vaste leveringskosten -het vroegere vastrecht- met 6 euro per jaar, waardoor de totale energierekening ruim 70 euro hoger wordt.

Andere energieleveranciers hebben nog geen nieuwe tarieven bekendgemaakt. Navraag bij Nuon, Essent en Eneco heeft nog geen reactie opgeleverd, behalve dat de partijen het te vroeg vinden om er een uitspraak over te doen. Van enkele kleinere energieleveranciers, zoals Powerpeers en easyEnergy komen gemengde geluiden. De een verwacht een stijging, de ander een daling. 

Vast tarief blijft het voordeligst

Energiecontracten met variabele tarieven zijn op dit moment gemiddeld bijna 287 euro duurder dan het voordeligste contract via Gaslicht.com. Dit is een contract met vaste tarieven voor 1 jaar dat zo’n 1462 euro per jaar kost. Voor een contract voor onbepaalde tijd betaalt een gemiddeld huishouden op dit moment 1748 euro per jaar. Met de verwachte verhoging van gemiddeld 70 euro scheelt het maar liefst 356 euro. 

Wachten met overstappen?

‘Het is niet nodig om te wachten op de nieuwe tarieven om al te kunnen starten met een besparing op de energierekening. De winst valt te halen in het kritisch kijken naar het huidige tarief’, aldus Anniek Has van Gaslicht.com. ‘Vaak gaat een nieuw energiecontract gepaard met een welkomstpremie waardoor het op jaarbasis aantrekkelijk kan zijn. Houd wel rekening met de einddatum van het huidige contract.’

Inmiddels stapt 17% van de Nederlanders over en maakt al gebruik van een betere deal. Als men op dit moment een contract heeft voor onbepaalde tijd dan doet men er goed aan om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en de prijsstijging voor te zijn.

Lees ook onze blog: Jaarlijks overstappen! Waarom?

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 10 mei 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: J Eising ()

Ik ga per 01-08-2017 verhuizen.
Dan wil ik een nieuw contract.
Kunt u mij tegen die tijd (eind juni) de beste en goedkoopste energieaanbieder doorgeven, zodat u mij dan
kunt aanmelden.

Opmerking van de redactie op 24-05-2017
Bedankt voor uw bericht. Wij geven u graag een persoonlijk en onafhankelijk advies. Uiteraard kunt u tegen die tijd contact met ons opnemen via 0342-411350. Onze servicedesk helpt u graag!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie