De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Veel overstappers vanwege stijging energienota

De energierekening van huishoudens met een gemiddeld stroom- en gasverbruik stijgt fors. De stijging ten opzichte van december 2005 bedraagt 7,5 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt.

Berichtgeving over stijgende energieprijzen heeft er ongetwijfeld toe geleid dat consumenten op zoek gaan naar goedkopere aanbieders. Het afgelopen jaar wisselde zes procent van de particulieren van zowel elektriciteitsbedrijf als gasleverancier, zo blijkt uit onderzoek van SenterNovem. Dit percentage zal dit jaar ongetwijfeld veel hoger uitvallen, gezien de forse toename overstappers via de vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.  De laatste tijd is de stroom switchers opvallend groot.

De stijging van de energierekening is vooral het gevolg van sterk gestegen leveringstarieven. De verhoging is volgens de energieleveranciers het gevolg van de sterk gestegen olieprijzen op de wereldmarkt. Andere kostenposten zoals transportkosten en  energiebelasting zijn op vrijwel hetzelfde niveau gebleven.

Op basis van de tarieven in januari 2006 en het energieverbruik van 2000 geeft een huishouden met een gemiddeld energieverbruik ruim € 1800 per jaar uit aan energie. Van dit bedrag betaalt een huishouden €1400 aan de levering* en het transport van energie. De overige € 400 zijn energiebelasting en de milieuheffing MEP.

De laatste jaren is energie alleen maar duurder geworden. De gasrekening is tussen 2000 en januari 2006 met 85 procent gestegen; elektriciteit werd dezelfde periode 40 procent duurder. Gemiddeld betaalt een huishouden voor energie 65 procent meer dan in 2000. 
 

Voer uw gegevens in op Gaslicht.com of Energiewereld voor het vinden en vergelijken van een energieleverancier. Een gemiddeld huishouden is nu het goedkoopst uit bij Enerfree, Energie:Direct, Oxxio en Greenchoice. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste leverancier voor stroom + gas bedraagt momenteel ruim € 240 op jaarbasis! U kunt zich simpel en snel online aanmelden.

* aanbieders mogen alleen concurreren op leveringskosten. Transportkosten (netwerkkosten) en belastingen worden bepaald door de overheid en zijn daarom niet meegenomen in de vergelijking op Gaslicht.com en Energiewereld.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 14 februari 2006
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie