De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Veel reacties over verhoging energienota`s


Essent, NRE en Obragas hebben veel reacties gekregen over fors gestegen energienota’s. De prijs voor elektriciteit en gas is voor een gemiddeld huishouden 150 tot 200 euro hoger dan het vorige jaar. De oorzaak is de recordhoogte van de olieprijs en de verhoging van de energiebelasting per 1 januari.  Dit meldde het Eindhovens Dagblad.

De meeste mensen hebben vragen over de verhoging van hun maandelijks voorschot. Het kan voorkomen dat klanten die het hele jaar zuinig aan hebben gedaan met energie in 2004 geld terug hebben gekregen, en toch per 1 januari 2005 een hoger voorschot moeten betalen.

Het voorschot is verhoogd om de olieprijs te compenseren en vanwege de verhoogde energiebelasting. Dat staat los van het individuele energieverbruik van het afgelopen jaar. "De voorschotten zijn per 1 januari verhoogd om te voorkomen dat klanten zich aan het eind van het jaar rot schrikken van de eindrekening”, zegt woordvoerder Remkes van NRE in Eindhoven.

Ook in vroeger jaren kon een dergelijk verschil ontstaan volgens MaartenThijs van Essent. “Het voorschot is gebaseerd op het historisch verbruik en op het aantal ’graaddagen’ in een jaar. Wij krijgen via het KNMI informatie over het aantal verwachte ’graaddagen’; dat zijn dagen waarin de temperatuur niet boven de 18 graden Celsius, de zogenaamde stookgrens, komt. Als een jaar weinig graaddagen heeft, zoals in 2004, staat de verwarming minder vaak aan. In zo’n jaar zul je goedkoper uit zijn dan in een koud jaar.”

Een voorschot kan elk jaar worden aangepast. “Sommige klanten beperken hun verbruik door energieslurpers als de grote plasma-tv en de whirlpool de deur uit te doen. In zo’n geval kan het voorschot echt flink lager uitvallen”, zegt de Essent-woordvoerder. De overheid gebruikt de energiebelasting om maatregelen te financieren ter vermindering van de uitstoot van kooldioxide en om energiebesparing te bevorderen.

Bron: Energiemanagement.net

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 21 februari 2005
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie