Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Verdubbeling energiebelasting discriminerend

1 reactie

De verhoging van de energiebelasting pakt onevenredig zwaar uit voor het midden- en kleinbedrijf in de industrie. Dat stelt de Koninklijke Metaalunie in een reactie op de Miljoenennota 2005.   
 
Het kabinet wil met de verhoging van de energiebelasting 605 miljoen euro extra binnenhalen in 2005, 78 miljoen in 2006 en tot slot nog eens 77 miljoen in 2007. Deze verhoging is ruim twee keer zo hoog als in het regeerakkoord was aangekondigd en komt nagenoeg volledig voor rekening van het industriële mkb. De leden van de Metaalunie, het mkb-metaal, betalen straks bijna 32 miljoen euro per jaar extra energiebelasting, zo staat in het vanmiddag uitgebrachte persbericht.   
 
De Energiebelasting-maatregel leidt overigens niet tot een algehele belastingverhoging. Ergens anders krijgen de mensen het geld weer terug. De verhoging van de Energiebelasting wordt teruggesluisd naar de particuliere huishoudens via een verhoging van de algemene heffingskorting met € 13 (naast de verhoging van € 30 voor koopkrachtreparatie), zo is in de Miljoenennota te lezen.

De energiebelasting wordt berekend via een staffel; afhankelijk van het verbruik geldt een bepaalde energiebelasting. Bij de aanstaande verhoging wordt de eerste staffel, consumenten en het niet-industriële mkb, nagenoeg ontzien. Ook de hoogste staffels (de zware industrie en de glastuinbouw) worden met rust gelaten. De tweede en derde staffel worden daarentegen fors verhoogd. Het gaat om tientallen procenten tot uiteindelijk een verdubbeling in 2007.   
 
De Koninklijke Metaalunie vindt dat de kabinetsplannen  het discriminerende karakter van de energiebelasting versterken. "Het is uiterst ongewenst dat kleinere bedrijven in dezelfde markt een hogere kostprijs hebben als gevolg van een verschillend belastingtarief. Het economisch herstel, dat bij het mkb vandaan moet komen, wordt door dit soort maatregelen in de kiem gesmoord."  
  
De hogere energiebelasting moet gebruikers manen tot zuinigheid. Dat helpt de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Dit wordt verantwoordelijk gehouden voor de opwarming van de aarde.

Deel dit artikel op:

Reacties (1)

Geplaatst door: egni ()

Mijn energiebelasting is met 23% verhoogd dit jaar. ik ben zuiniger gaan stoken, maar dat is weer teniet gedaan door de verhoging van de energiebelasting. Zolang de energiebelasting met zulke hoge percentages wordt verhoogd, heeft het bezuinigen en bv isoleren van je huis geen enkel financieel voordeel.
Ook worden hierbij de mensen met een laag inkomen en kleinere huizen het hardst geraakt: of je nu 1000 of 9000 kuub stookt, de energibelasting blijft gelijk!
het argument dat verhoging van de energiebelasting leidt tot zuinigheid is een drogreden. De werkelijk reden zal het zakkenvullen van de overheid zijn.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie