Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

VVD wil BTW op energiebelasting afschaffen

4 reacties Leestijd: 1 minuut

De VVD wil dat de BTW over de belasting op energie wordt afgeschaft. De partij wil niet dat mensen via de energierekening twee keer belasting betalen. Je betaalt namelijk energiebelasting en daarover moet je ook nog eens 19% BTW betalen. De Kamerfractie van de VVD vindt dat niet eerlijk.

VVD-Tweede Kamerlid Nepperus: ''Wellicht moeten we het wat simpeler maken met wat minder milieubelastingen, want er is geen touw aan vast te knopen. Als je al belasting hebt dan is het gek dat je nog eens belasting over je belasting betaalt.'' 

ConsuWijzer legt als volgt uit waarom je over energiebelasting BTW moet betalen : 'In de wet staat dat een verkoper BTW moet heffen over het totaalbedrag dat hij vraagt aan de koper. Daardoor betaalt u over de hele rekening BTW, ook over de energiebelasting. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij benzine. Voor benzine betaalt u benzineaccijns, en hierover betaalt u ook BTW.'

Vandaag in behandeling
De Tweede Kamer bespreekt vandaag het belastingplan voor 2011. De VVD zal vragen stellen over de kwestie aan staatssecretaris Weekers van Financien.

Bron: RTL Nieuws

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 1 november 2010

Reacties (4)

Geplaatst door: R.P. Hoorn ()

Energiebelasting of energieheffing, hoe het ook wordt genoemd maakt in feit niks uit. Feit blijft wel dat wij dus om te kunnen voorzien in 1 van de eerste basisbehoeften een belasting over belasting betalen. En om de financiële pijn enigszins te compenseren wordt er dan een korting toegepast? Ik ben mij er ook wel van bewust dat wij überhaupt al vaker door zulke constructies TE veel belasting betalen maar begin mij nu toch echt wel af te vragen waar het eind is. Die is volgens mij gewoon faliekant zoek.
En welke politieke partij het ook zal zijn om dit af te schaffen of af te wentelen op weer een ander soortige belasting, hoe lang blijft dit eigenlijk door gaan.

Geplaatst door: Esmee ()

Ik ben alleen bang dat ze voor dat geld dat ze dan mislopen iets anders gaan belasten, want het geld moet voor de overheid toch ergens vandaan komen. Zeker nu ze al hebben besloten dat er in 2012 3á4 miljard euro extra bezuinigd moet gaan worden. Bovenop de 18 miljard die al bekend is.

Geplaatst door: A.J. Dassen ()

Heel goed, het is van de gekke dat we belasting over belasting moeten betalen zoiets zou afgestraft moeten worden heel goed dat de VVD daar wat aan gaat doen.

Opmerking van de redactie op 14-11-2011
Energiebelasting is eigenlijk een energieheffing. Vandaar ook de heffingskorting op uw energierekening: die compenseert de energieheffing. Over een heffing moet wel btw worden betaald.
Geplaatst door: Anna-maria ()

Het mag eens tijd worden dat ze in de kamer wakker worden..dit is iets wat de consument al jaren roept!! belasting over belasting is pure diefstal.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.