Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Waarschuwing tegen aanbiedingen


De Consumentenbond waarschuwt tegen het afsluiten van langlopende energiecontracten. Dit beperkt de keuzevrijheid van de consument, terwijl de markt binnenkort juist volledig vrijgegeven wordt.

Op dit moment sturen energiebedrijven hun huidige klanten aanbiedingen toe. Het gaat hierbij vaak om contracten voor grijze stroom die 1 juli a.s. ingaan met een looptijd van één of meerdere jaren. Het ondertekenen van een dergelijk contract verbindt de klant aan zijn energiebedrijf. Tijdens deze looptijd is opzegging wel mogelijk, maar hier staat  betaling van een boete tegenover. Het lijkt er dus op dat de energieleveranciers alvast klanten per 1 juli a.s. hopen vast te leggen voordat er sprake is van een ruime keuzemogelijkheid.

Momenteel zijn er nog niet erg veel prijzen voor levering van grijze stroom per 1 juli a.s. bekend. Dit zal op korte termijn wel gaan veranderen, waardoor de keuze en concurrentie toeneemt.

Het is een misverstand te denken dat men voor 1 juli a.s. een contract moet tekenen! Als u nog geen contract ondertekent, loopt het bestaande 'grijze' contract bij uw huidige leverancier gewoon door. Dit is een contract voor onbepaalde tijd dat stilzwijgend doorloopt. En een contract voor onbepaalde tijd is elk moment opzegbaar zonder boete!

Zo heeft u de mogelijkheid eerst alle aanbiedingen af te wachten en kunt u toch snel overstappen. De Consumentenbond adviseert kritisch te zijn als u een aanbieding krijgt. 'Het lijkt wel of de oude energieleveranciers bang zijn voor de concurrentie die mogelijk wordt vanaf 1 juli', zo schrijft de campagneleider Energie bij de consumentenorganisatie. Bedenk goed of u 'vastgezet' wilt worden met een contract van minimaal 1 jaar bij uw huidige aanbieder, nog voordat de markt opengaat!

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie