De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wachten op de jaarafrekening energie kost 100 euro

door Jeanet Woldring

Mensen die wachten met overstappen tot ze hun jaarafrekening voor energie hebben ontvangen, betalen daardoor zo’n 100 euro te veel voor gas en stroom. Dat blijkt uit een berekening van Gaslicht.com. Hoe komt dat en hoe is dat te voorkomen?

Bedenktijd en opzegtermijn

Dat komt doordat in die situatie tussen de einddatum van een bestaand energiecontract en het ingaan van een nieuw energiecontract al snel drie tot vier maanden zit. Niet alleen duurt het even voordat de jaarafrekening is opgesteld door de energieleverancier, u heeft daarna ook nog te maken met een wettelijke bedenktijd en verplichte opzegtermijn voordat een overstap is afgerond. 

Vast wordt variabel

In de tussentijd betaalt u automatisch de duurdere, variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3500 kilowattuur en een gasverbruik van 1800 kubieke meter per jaar is hierdoor op dit moment zo’n 90 tot 115 euro duurder uit.  

Energiecontracten sluiten naadloos op elkaar aan

Ervoor zorgen dat contracten naadloos in elkaar overgaan, is mogelijk als u de overstap al aanvraagt voordat uw contract afloopt. Als dat niet langer dan twee maanden voor de einddatum gebeurt, is er geen sprake van contractbreuk met bijbehorende opzegvergoeding. De nieuwe energieleverancier wacht in deze zogenoemde switchtermijn namelijk met de overname totdat het bestaande contract is afgelopen.

Contract Einde Register

Daartoe kijkt hij in het Contract Einde Register, kortweg CER,  de centrale  databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers. In deze database staat per energiecontract de leverancier, einddatum en opzegtermijn. Uw nieuwe energieleverancier gebruikt deze gegevens om ervoor te zorgen dat uw nieuwe energiecontract naadloos aansluit op uw vorige contract, mits de einddatum van uw huidige contract niet te ver in de toekomst ligt.

Het juiste overstapmoment

Maar wat is 'te ver' in de toekomst? Dat is voor iedere aanbieder verschillend: sommigen houden 2 of 3 maanden aan, anderen 6 maanden. Wij hebben het in kaart gebracht in het artikel: Wat is het juiste overstapmoment? Over het algemeen kunt u uw overstap het beste in gang zetten zes tot acht weken voordat uw huidige contract afloopt.

Lees ook ons blog Wachten op de jaarafrekening kost je geld

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 23 maart 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie