De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Warme trui goed voor het milieu

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Warmetruiendag-2017.jpgDe verwarming een graad lager en een warme trui aan? Dat is goed voor het milieu, maar de besparing op je energiekosten is bescheiden. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Gaslicht.com in het kader van Warmetruiendag.  

Nationale dag van energiebesparing

Warmetruiendag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland in samenwerking met groene energieleverancier Greenchoice. Op vrijdag 10 februari trekken duizenden Nederlanders een warme trui aan en draaien ze de verwarming een graadje lager. Uiteraard doet het team van Gaslicht.com mee aan Warmetruiendag! Volgens de organisatie verbruik je zo 6 procent minder energie en komt er ook 6 procent minder CO2 vrij.

37 cent besparen op Warmetruiendag

Rijk zul je daar echter niet van worden. Op een gemiddelde winterdag verstook je zo’n 10 m³ gas. De gasprijs bedraagt momenteel circa 61 cent per m³. Met een besparing van 6% op Warmetruiendag houd je dus 37 cent in je portemonnee.  

Ook als je in 2017 structureel de verwarming een graad lager zet, is de besparing bescheiden. Een gemiddeld gezin zou hierdoor op jaarbasis 57 euro minder kwijt zijn aan energie*. Dat komt neer op een besparing van 3,2 procent. Dat de besparing lager uitvalt dan 6 procent, komt omdat vaste leveringskosten, netbeheerkosten en stroomkosten niet dalen door minder te stoken.  

Overstappen blijft voordeligst 

Volgens de vergelijkingssite is de grootste besparing op energiekosten nog altijd te realiseren door over te stappen. Wie dat doet, is bij een gemiddeld verbruik op jaarbasis 302 euro goedkoper uit. Trek je daarbij ook nog een warme trui aan en zet je de verwarming structureel lager, dan valt de energierekening 357 euro lager uit. Dat komt neer op een besparing van 20,4 procent. 

“We vinden Warmetruiendag een sympathiek initiatief en juichen toe dat mensen bewust omgaan met energie”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. “Desalniettemin blijft het voor je portemonnee belangrijk om jaarlijks te wisselen van energieleverancier. Alleen dan ben je het voordeligst uit voor gas en stroom.” 

*Rekenvoorbeeld:  
We nemen 4 families met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh /1500 m³) als uitgangspunt. Zij zitten allemaal al jarenlang bij dezelfde energieleverancier. Zij betalen daar een variabel tarief voor onbepaalde tijd. Wij rekenen hiervoor met het gemiddelde variabele tarief bij de drie grote energieleveranciers: Essent, Nuon en Eneco.

● Familie 1 genoot van oud & nieuw, maar veranderde niets. Zij betalen in 2017: € 1748  
● Familie 2 besloot vanaf 1 januari de verwarming structureel lager te zetten. Zij bezuinigen hiermee 6 procent op gas en betalen in 2017: € 1691. Een besparing van € 57. 
● Familie 3 stapte op 1 januari over via Gaslicht.com, maar past haar energieverbruik niet aan. Zij betalen voor 2017 € 1446. Een bezuiniging van ruim € 300.   
● Familie 4 stapte op 1 januari over via Gaslicht.com én zet de verwarming structureel een graad lager. Hierdoor betalen zij in 2017: € 1391. Dat is een besparing van € 357. 

Jaarkosten-energie-2017.jpg

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie