De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wat maakt een tarief een actietarief?

door Jeanet Woldring

Wat maakt een tarief nou een actietarief, is een vraag die we vaak horen. Acties voor energiecontracten zijn er in vele soorten en maten. Bovendien zijn leveranciers erg creatief in het bedenken van lokkertjes om u over de streep te trekken.

Daar is niks mis mee. Integendeel, actietarieven en overstapkortingen zijn erg lucratief, maar u moet wel weten wat er na de actieperiode gebeurt. Dat is nog belangrijker dan te weten wat een actietarief, overstapbonus, exclusieve aanmeldpremie of cashback inhoudt. Om u een zo goed mogelijk beeld te geven hebben we hieronder de meest gestelde vragen beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Schroom niet om hem ons via de mail of telefoon alsnog te stellen.

 1. Wat is een actietarief?
  Een actietarief is een verlaagd tarief dat voor een bepaalde periode geldt. Leveranciers bieden veelal scherpe actietarieven alleen aan overstappers via vergelijkingssites.
 2. Wat is het verschil tussen een actietarief en een standaard tarief?
  Een actietarief is een lager tarief dan het standaard tarief van een leverancier. Het wordt meestal niet aangeboden door de leverancier zelf, maar is enkel te verkrijgen als u overstapt via een vergelijkingssite als Gaslicht.com of Energiewereld.nl.
 3. Hoe lang is een actietarief geldig?
  Actietarieven zijn geldig gedurende de actieperiode. Doorgaans voor de gehele looptijd van het contract, maar dat hoeft niet. Hoe lang het actietarief van toepassing is, staat in de actievoorwaarden. Indien de leverancier verzuimt te melden dat er sprake is van een tijdelijk actietarief, overtreedt hij de wet. U kunt hem dan schriftelijk op de hoogte stellen dat u de overeenkomst beëindigt en hebt recht op teruggave van geld. Het is daarom erg belangrijk de voorwaarden goed te lezen.
 4. Welk tarief krijg ik na afloop van het actietarief?
  Doorgaans wordt een contract omgezet naar de reguliere variabele tarieven wanneer de afgesproken termijn is afgelopen. Dit zijn de standaard tarieven van de leverancier, die ook op de website van de leverancier vermeld moeten worden. Variabele tarieven wijzigen doorgaans per 1 januari en 1 juli. Wij pleiten ervoor dat leveranciers duidelijk en helder communiceren welke tarieven gelden na afloop van de actieperiode.
 5. Hoe worden actietarieven verwerkt of verrekend in de jaarkosten op de vergelijker?
  Wanneer een leverancier een actietarief hanteert, wordt dit meegenomen in de vergelijking. We rekenen dan met de lagere tarieven.
 6. Wat is een exclusieve actiekorting, aanmeldpremie, cashback of overstapbonus?
  Een exclusieve actiekorting etc. geldt alleen als u overstapt via onze vergelijkingssites. Exclusieve kortingen op Gaslicht.com of Energiewereld.nl zijn speciaal voor bezoekers die via deze website overstappen. Wanneer u zich rechtstreeks bij de leverancier aanmeldt, krijgt u deze korting niet.
 7. Hoe worden overstapkortingen verwerkt of verrekend in de jaarkosten op de vergelijker?
  Actiekortingen worden verwerkt in de berekening op de vergelijker. Deze worden na de berekening van de totaalkosten afgetrokken. In het totaalbedrag per jaar dat u op de website ziet, is de actiekorting dus reeds verwerkt.
 8. Hoe worden overstapkortingen verrekend door uw nieuwe leverancier?
  Dit is afhankelijk van de actievoorwaarden van de leverancier. Soms wordt dit overgemaakt op uw bankrekening of verrekend na het eerste voorschot (termijnbedrag), soms wordt dit op de jaarafrekening verrekend.
 9. Wat gebeurt er met het actietarief (cashback etc.) als ik voortijdig het contract opzeg?
  Dit is afhankelijk van de actievoorwaarden van de leverancier. Sommige leveranciers zullen dit bedrag terugvragen, anderen zullen u enkel een boete geven omdat u contractbreuk pleegt.
 10. Wat zijn de voorwaarden om gebruik te maken van acties?
  De voorwaarden voor een actie verschillen per leverancier en per contract. Deze actievoorwaarden zijn altijd na te lezen op de vergelijker.
 11. Waar vind ik de actievoorwaarden?
  De actievoorwaarden zijn als pdf te vinden zodra u op de knop aanmelden klikt: deze verschijnen aan de rechterzijde van pagina. Wilt u ze na uw aanmelding nog eens rustig doorlezen? We sturen ze ook toe in de bevestigingsmail.
 12. Wat levert het meeste voordeel op: een 1- of meerjarig contract met korting?
  Een jaarcontract levert het meeste voordeel op. U haalt het onderste uit de kan doordat u ieder jaar kunt kiezen voor de goedkoopste leverancier met een hoge overstapkorting. Overstappen via Gaslicht.com of Energiewereld.nl levert een gemiddeld huishouden nu zo’n € 300,- op jaarbasis op. Wilt u er zeker van zijn dat de tarieven niet wijzigen in de loop van het jaar, kies dan voor een vaste prijs contract, zowel voor stroom als voor gas.
Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 28 maart 2011

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie