De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Waterstof toekomst bij energietransitie

door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten

Het werd lang genegeerd, maar waterstof biedt de uitkomst voor de energietransitie. Dit stond onlangs in de Telegraaf. Eind maart publiceerde energieminster Eric Wiebes de Kabinetsvisie Waterstof, maar dit stuk kreeg amper aandacht vanwege de coronacrisis. Wat vindt Ben Woldring van de toepassing van waterstof?

h2-hydrogen-station-0.PNG

Verduurzaming energie

Grofweg een derde van de stroom in Europa is groen. Maar slechts 20% van alle energie die gebruikt wordt is stroom. De rest van de energie bestaat uit moleculen zoals aardgas, kolen en olie. Hier is nog maar een fractie van verduurzaamd.

Deskundigen denken dat de maatschappij op maximaal 40, misschien 50 procent op elektriciteit kan gaan functioneren. "Alles kan niet" legt prof. Jepma uit. "Grote schepen hebben dan accu's nodig zwaarder dan zij zelf zijn en de hoge temperatuern die de industrie nodig heeft zijn onbereikbaar met elektriciteit." Hij meent dat andere energiebronnen nodig zijn, en koolstof neutrale waterstof als enige optie op het vereiste schaalniveau beschikbaar kan komen.

Volledig elektrische samenleving niet reëel

Ook Arthur van Schayk, directeur van Remeha (één van de vier grote wereldwijde producenten van CV-ketels) gelooft in waterstof. “Wij denken dat tussen 2030 en 2050 energie in de gebouwde samenwerking voor een kwart uit stroom, een kwart uit warmte en de helft uit gassen gaat bestaan”, aldus Van Schayk. “Ook hebben we gekeken of een volledig elektrische samenleving reëel was, en concludeerden al snel van niet.”

Waterstof op de kaart

Niet alleen Nederland is bezig met waterstof. Japan wil de tot 2021 uitgestelde Olymische Spelen in Tokio van energie voorzien met waterstof uit Australië. Ook het Midden Oosten, de Sahara regio, Noorwegen en Rusland hebben inmiddels toekomstvisioenen voor grootschalige productie en export van waterstof.

Gasnetwerk slimmer gebruiken

Ben Woldring van Gaslicht.com: "In Engeland wordt nagedacht om het gasnetwerk bij te vullen met waterstof. Dat is positief, omdat je zo een enorme duurzaamheidsslag kunt maken zonder consumenten meteen op te zadelen met hoge kosten. Ook maak je dan slim gebruik van het landelijke gasnetwerk dat er reeds ligt en zijn de maatschappelijke kosten veel lager in vergelijking met bijvoorbeeld de aanleg van een compleet nieuw warmtenet of de individuele aanschaf van warmtepompen en dergelijke.”

Aardgasnet afbreken: kapitaalvernietiging

In Groot Brittannië wil men fabrikanten van CV-ketels verplichten vanaf 2025 alleen nog CV-ketels laten verkopen die naast gas ook waterstof aankunnen. Op die manier gaan consumenten op een natuurlijke manier over naar een duurzame energievoorziening. Ben Woldring: “Wat mij betreft mag dat in Nederland ook meer aangemoedigd worden. Het zou een enorme kapitaalvernietiging zijn om het landelijke gasnetwerk niet slimmer te gaan gebruiken in de nabije toekomst met bijmenging van groene waterstof, om uiteindelijk te komen tot een 100% waterstof netwerk.”

Prof. Jepma stelt dat er nog wel wat problemen te overwinnen zijn voor dat in ons land kan, maar dat het wel een verstandige richting is. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 29 april 2020

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie