Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Weet u wat NIET overstappen kost?

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Veel Nederlanders betalen ongemerkt 250 tot 300 euro meer dan nodig is voor stroom en gas. Dat komt omdat ze een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd hebben. Hoe kan dat, wat houdt zo'n contract precies in en hoe bespaart u zoveel mogelijk? Ferdi Hilverda van Gaslicht.com legt het uit.

"Vroeger kon u in Nederland niet zelf uw leverancier van gas en stroom kiezen. In 2004 kwam daar verandering in toen de energiemarkt geliberaliseerd is. Er kwam concurrentie, variatie in contracten en keuze tussen vaste en variabele tarieven. Er viel wat te besparen. Mensen gingen daardoor overstappen”, vertelt Ferdi.

Einde aan stilzwijgend verlengen

Na de liberalisering mochten leveranciers aanvankelijk nog contracten stilzwijgend verlengen. Ze plakten dan na afloop van de contractperiode een nieuwe termijn vast aan het contract. "Heel vervelend natuurlijk, want wie even niet oplette zat opnieuw aan een leverancier vast. Sinds een paar jaar is het echter wettelijk zo geregeld dat een energiecontract na afloop alleen stilzwijgend mag worden verlengd als het wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Doorgaans met variabele tarieven, dezelfde die u ook betaalt als u nog nooit bent overgestapt."

Betere bescherming, hogere tarieven

Een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd is per maand opzegbaar. Consumenten zijn daardoor beter beschermd. Het nadeel is dat de tarieven flink hoger liggen dan de actietarieven. "Op jaarbasis scheelt dat een gemiddeld gezin momenteel circa 250 euro”, zegt Ferdi.

Risico voor energieleveranciers

Dat u duurder uit bent heeft te maken met het risico dat leveranciers lopen. In theorie zou de volgende maand het grootste gedeelte van hun klanten kunnen overstappen. Terwijl leveranciers wel voor een lange tijd vooruit energie moeten inkopen. "De hogere variabele tarieven voor onbepaalde tijd compenseren dat risico”, legt Ferdi uit.

Het meest voordelige aanbod

De oplossing? "Blijf overstappen. Dan bespaart u het meest. Vul uw verbruik in onze energievergelijker in en u ziet direct welk aanbod het meest voordelig is”, zegt Ferdi. ,,Als u liever bij uw huidige leverancier blijft, kijk dan of u een verlengingsaanbieding kunt krijgen. Steeds meer leveranciers hebben zo’n aanbieding om bestaande klanten vast te houden. U vindt deze aanbiedingen in het vergelijkingsoverzicht van Gaslicht.com als u uw huidige leverancier aangeeft in de vergelijkingsmodule.”

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 2 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.