De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Wel of niet vastzetten van energietarieven

1 reactie

Uw leverancier heeft u misschien een aanbod gedaan voor een driejarig contract. Wat is wijsheid, rekening houdend met de tariefwijzigingen die 1 juli hebben plaatsgevonden? Voor u als consument is dit wellicht niet allemaal even overzichtelijk. Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Vast of variabel?
Het voordeel van een vaste prijs is de zekerheid van eenzelfde leveringstarief gedurende de looptijd van het contract. U krijgt hierbij dus niet te maken met tussentijdse tariefwijzigingen. Nadeel is dat u niet meeprofiteert van eventuele prijsdalingen. Bij een vast tarief hoort altijd een bepaalde looptijd. Wilt u een dergelijk contract toch verbreken, dan moet u meestal een opzegvergoeding (boete) betalen. Contracten met een variabel tarief zijn daarentegen niet altijd voor onbepaalde tijd, ze kunnen dus ook een einddatum hebben.

Wilt u liever iets minder zekerheid en kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? Kies dan voor een variabele prijs. U krijgt dan een contract, waarbij de prijs twee keer per jaar (of vaker) kan worden aangepast aan de dan geldende marktprijzen. Dit kan zowel in uw voordeel als in uw nadeel uitvallen.

Tariefwijzigingen
Per 1 juli j.l. zijn de tarieven voor gas bij vrijwel alle leveranciers gestegen. Voor de variabele prijscontracten geldt dat er per 1 januari opnieuw een prijswijziging zal plaatsvinden. Of een contract met een vast tarief voor langere tijd ook voordeel oplevert, is moeilijk te zeggen. Het is nooit zo ver van te voren duidelijk wat de energieprijzen gaan doen. Het is afhankelijk van de sterk schommelende olieprijs. De afgelopen jaren zijn gas en stroom zowel goedkoper als duurder geworden. Wel is het zinvol om elk jaar opnieuw een vergelijking te maken en overstap te doen, bijvoorbeeld naar een actiepakket van een van de prijsvechters. Hier zijn vaak eenmalige actiekortingen aan verbonden waardoor u elk jaar flink voordeel behaalt.

Goedkoopste vaste en variabele prijscontracten
Het voordeligste eenjarig contract met een vast tarief voor stroom én gas heeft op dit moment energie:direct. Binnen de TOP 5 van goedkoopste energiepakketten zijn er daarnaast twee actiepakketten waarbij het tarief voor stroom vaststaat, maar dat van gas variabel is (NLEnergie en Greenchoice). En twee pakketten waarbij het tarief voor stroom en gas beide variabel is (Eneco en Oxxio).

Jaarlijks overstappen
Eigenlijk is pas achteraf vast te stellen of het verstandig was om voor een vast of variabel tarief te kiezen. Wanneer u elk jaar de moeite neemt om tarieven te vergelijken en gebruikmaakt van een overstapkorting via deze vergelijkingssite, kunt u het meeste geld besparen. Uw voordeel kan dan oplopen tot honderden euro's per jaar! 

Tip: Laat u herinneren door onze Contractwekker

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 8 juli 2010

Reacties (1)

Geplaatst door: Hobby-ist ()

12 juli 2010 (nog niet geplaatst)

Het 1 jaar vastzetten van energietarieven kan lonend zijn in een stijgende markt. Het is uiteindelijk maar zo`n € 110,00 op jaarbasis duurder dan het goedkoopste vast/variabel contract.
Maar 3 jaar vast gaan lijkt mij niet verstandig, u betaald dan als gemiddelde verbruiker zo`n € 275,00 per jaar meer, t.o.v. het goedkoopste vast/variabel pakket op (eventuele) prijsverhogingen!
Voor de bovengemiddelde verbruikers wordt het verschil alleen maar groter. Als de prijzen `de pan uit gaan rijzen` kunt u tussentijds, met een boete betaling van € 50,00, altijd nog overstappen naar een 1 of 3 jarig contract.
En laten we eerlijk zijn, voor een deel blijft het toch een beetje `koffiedik` kijken naar de toekomst.
Voor mijzelf zeg ik, vast/variabel of 1 jaar vast: de beste keuze !

gr.
Hobby-ist.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie